Seikkailija tuntee suomalaisia perinneruokia.

Valikko

Perinneruoka


Tavoite:

Seikkailija tuntee suomalaisia perinneruokia.

Kuvaus:

Seikkailija valmistaa jotain perinneruokaa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Kädentaidot taitoalueet.ruoanlaitto Suomalainen kulttuuri
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja ohjeistaa vartiota sekä varmistaa, että kaikilla on tehtävä ja että tehtävä etenee. Sammon tehtävä: Sampo perehtyy etukäteen suomalaiseen kansanperinteeseen ja välittää tietoa myös seikkailijoille. Sampo päättää yhdessä seikkailijoiden kanssa valmistettavan ruuan ja hankkii paikalle tarvittavat välineet sekä valmistusohjeen. Sampo varmistaa, että erityisruokavaliot tulevat huomioiduiksi.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Savupirtissä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartio valmistaa uunijuustoa. Tarvikkeet: 1l ternimaitoa (ternimaitoa saa usein ostaa suoraan maitotiloilta) 1 tl suolaa Korkea vuoka voidellaan ja sinne kaadetaan maito. Mukaan sekoitetaan suola. Vuoka laitetaan noin 150 asteiseen uuniin tunniksi tai kunnes juuston pinta on kauniin ruskea. Uunijuusto kannattaa nauttia sokerin ja kanelin kera. Lautasen pohjalle voi lorauttaa myös hieman tavallista maitoa.

Vartio valmistaa viiliä. Tämä aktiviteetti sopii toteutettavaksi kämppäretkellä. Tarvikkeet: 1l maitoa noin puoli purkkia viiliä Maito lämmitetään huoneen lämpöiseksi. Siihen sekoitetaan viili, myös kuorikerrosta. Seos jaetaan kuuteen pieneen purkkiin tai kulhoon. Purkit peitetään vaikka kelmulla. Viilipurkkeja seisotetaan huoneenlämmössä 12–24 tuntia, kunnes seos on sopivan jähmeää. Sen jälkeen purkit siirretään viileään. Viilejä voi nautiskella, kun ne ovat viilentyneet.

Vartio valmistaa karjalanpiirakoita. On syytä huomata, että karjalanpiirakat pitää paistaa niin kuumassa uunissa, että leivinpaperi ei kestä sitä.

Vartio valmistaa piimävelliä. Tarvikkeet: 1 l vettä ½ dl riisiä 1 dl siirappia 1 dl rusinoita 1 rkl sokeria 1 tl suolaa leipäjuustoa 3 dl piimää 1-3 rkl vehnäjauhoja Klimppitaikina: 1 kpl muna 1 dl maitoa 1 tl suolaa 1 rkl sokeria vehnäjauhoja Kattilaan kaadetaan litra vettä ja annetaan kiehua. Veteen lisätään riisit ja ne keitetään pehmeiksi. Valmistetaan klimppitaikina sekoittamalla muna, desilitra maitoa, teelusikallinen suolaa, ruokalusikallinen sokeria sekä sopiva määrä vehnäjauhoja keskenään. Taikinan pitäisi olla löysähköä. Taikinasta otetaan teelusikalla klimppejä ja pudotetaan ne keittoon suoraan kiehuvaan kohtaan. Lopuksi velliin lisätään siirappia, rusinat, sokeri ja suola. Kotijuusto lisätään viimeisenä paloiksi pilkottuna. Vehnäjauhot ja piimä sekoitetaan keskenään ja lisätään keittoon. Keiton annetaan kiehahtaa ennen nauttimista. Liikaa se ei saa kiehua, jotta leipäjuuston palat eivät ala sulaa.

Joukkue kerää puolukoita ja valmistaa puolukkahilloa.

Lisää vinkki

Liite