Seikkailija tuntee suomalaisia perinnevälineitä.

Valikko

Perinneväline


Tavoite:

Seikkailija tuntee suomalaisia perinnevälineitä.

Kuvaus:

Seikkailija valmistaa perinteisen suomalaisen välineen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Suomalainen kulttuuri
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo perehtyy etukäteen suomalaiseen kansanperinteeseen ja välittää tietoa myös seikkailijoille. Sampo hankkii paikalle tarvittavat välineet sekä tarvittaessa myös asian osaavan kädentaitajan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Savupirtissä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailija valmistaa saunavihdan. Vihdan eli vastan tekeminen aloitetaan pyytämällä maanomistajalta lupa oksien keräämiseen. Yhtä vihtaa varten tarvitaan noin 40 koivun oksaa. Paras vihta syntyy rauduskoivusta, mutta vihdan voi valmistaa myös muista puulajeista. Noin puolimetrisistä vitsaksista poistetaan urvut (kukinnot) ja kuivat lehdet. Kädensijan kohta puhdistetaan lehdistä. Sidontavitsasta riivitään kuorta molemmin puolin puukolla vetämällä. Latvuslehdet jätetään paikoilleen. Vitsas notkistetaan kiertämällä sitä tyvipäätä kohden. Mitä huolellisemmin vitsan notkistaa, sitä helpompaa on sitominen. Vitsakset niputetaan tasaiseksi kimpuksi siten, että lehtien vaalea ja karhea puoli jää ulospäin. Kun sopivan kokoinen vihta on nipussa, pujotetaan vitsas vihdan tyviosan lävitse. Vitsas kierretään oksien ympärille ja vedetään kireäksi silmukaksi. Vitsaksella jatketaan kahvaa pitkin alemmas, kierretään vitsas toistamiseen oksien ympärille silmukaksi ja kiristetään. Tarvittaessa saman asian voi toistaa kolmannenkin kerran. Lopuksi sidontavitsaksen loppupää työnnetään kädensijan sisään oksien alle. Samalla saadaan ripustuslenkki. Kahvan pää voidaan tasoittaa puukolla. Vihdan tekotapoja on lähes yhtä monta kun tekijöitäkin ja eri puolilla Suomea on omat tapansa. Netissä on useita kuvallisia vihtaohjeita ja -videoita.

Seikkailija valmistaa pienen köysimaton esimerkiksi pannunaluseksi. Köysimattoon tarvitaan ohutta köyttä tai paksua sisal-narua. Esimerkiksi osmonsolmusta syntyy hyvä pannunalunen.

Vartio valmistaa puujalat. Puujalkoihin tarvitaan seikkailijan pituudesta riippuen kaksi 150−200 cm pitkää pätkää noin 45 x 45 mm leveää höylättyä mäntyä tai vastaavaa. Lisäksi tarvitaan noin 30 cm saman paksuista mäntylankkua jalansijoiksi. Jalansijojen kiinnittämiseen tarvitaan lisäksi 4–6 pitkää ruuvia. Työvälineiksi tarvitaan saha, porakone, mitta, suorakulma, lyijykynä ja hiomapaperia. Ensimmäiseksi mitataan ja sahataan sopivan pituiset pystypuut. Päiden on oltava tasaiset. Puiden päät hiotaan, jotta niistä olisi mukava pitää kiinni. Lankun pala sahataan kahdeksi jalansijaksi. Vinosahaus edellyttää tarkkaa huolellisuutta, jotta sahauspinnasta tulisi tasainen. Kappaleiden terävistä päistä voi ottaa hieman pois esimerkiksi puukolla. Myös nämä kappaleet hiotaan. Jalansijojen paikat mitataan pystypuihin ja merkitään lyijykynällä. Jalansija saisi alkaa noin 25 cm:n korkeudelta. Mitä alempana jalansija on, sitä turvallisempi. Kynällä merkitään myös jalansijojen kiinnitysruuvien paikat. Yhteen puujalkaan porataan kolme, vähintään kaksi, ruuvia. Ruuvien on tultava keskelle pystypuita, jotta puu ei lohkeaisi ja liitoksesta tulisi mahdollisimman kestävä. Kun jalansijat ovat paikoillaan, ovat itse jalat valmiit. Tämän jälkeen kannattaa kokeilla, mihin kävelijän kädet sijoittuvat. Tämä kohta kannattaa hioa tai vuolla puukolla pyöreäksi, sillä pyöreästä puusta on helpompi pitää kiinni kuin neliskanttisesta. Samalla kannattaa pitää huoli siitä, että mihinkään ei jää tikkuja. Kun puujalat ovat valmiit, seikkailijat voivat järjestää niillä esimerkiksi juoksukisoja tai kulkea puujaloilla rakentamiaan esteratoja.

Lisää vinkki

Liite