Seikkailija tuntee suomalaista sanonta- ja loitsuperinnettä.

Valikko

Sanonnat ja loitsut


Tavoite:

Seikkailija tuntee suomalaista sanonta- ja loitsuperinnettä.

Kuvaus:

Seikkailijaa etsii ja tutustuu vanhoihin sanontoihin ja/tai loitsuihin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kololla
Taitoalueet Medialuku Suomalainen kulttuuri
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja: Vartionjohtaja kertoo vartion jäsenilleen, mitä on tarkoitus tehdä ja varmistaa, että tehtävä tulee tehdyksi. Sammon tehtävä: Sampo auttaa seikkailijaa hankkimaan tietoa. Jos sampo tuntee jonkun kansanperinnettä tuntevan henkilön, voi sampo kutsua tämän koloillan vieraaksi.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Savupirtissä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat tutustuvat suomalaisiin parantamis-, metsästys-, lapsionni- ja muihin loitsuihin. He lukevat loitsuja kirjoista ja netistä sekä lausuvat niitä vartiotovereilleen. Jokainen voi esimerkiksi etsiä mielestään parhaan loitsun metsästystä, parantamista ja matkalle lähtöä varten. Vanhan kansan käyttämistä loitsuista on tietoa netin lisäksi esimerkiksi kirjoissa Marjut Hjelt (toim.): Pieni taikakirja ja Juha Nirkko: Lykyn avain – 999 vanhaa taikaa ja uskomusta.

Seikkalijat lukevat vartioittain sananlaskuja ja valitsevat niistä yhden tai useamman suosikkinsa. Valituista sananlaskuista tehdään tauluja. Vartio voi esimerkiksi kirjoa sananlaskut kankaalle tai kolvata ne puulle ja näin tehdä tauluja. Sananlaskuja on netin lisäksi esimerkiksi kirjoissa Raija Tervomaa: Päin mäntyä – suomen kielen sanontoja ja Elias Lönnrot: Suomalaisia sananlaskuja.

Sananlasku-Pictionary: Seikkailijat piirtävät suomalaisia sanontoja paperille ja muu vartio yrittää arvata, mistä sanonnasta on kyse.

Sampo on leikannut vähemmän tunnettuja sananlaskuja kahteen osaan ja seikkailijat yrittävät yhdistää osat yhteen oikeiksi sananlaskuiksi. Tämän jälkeen pohditaan, mitä mikäkin sananlasku voisi tarkoittaa.

Seikkailijat arvaavat vartioittain perinteisiä suomalaisia arvoituksia.

Lisää vinkki

Liite