Seikkailija osaa koota ja sytyttää nuotion.

Valikko

Nuotiotyypit


Tavoite:

Seikkailija osaa koota ja sytyttää nuotion.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee eri nuotiotyyppien tekemistä ja niiden sytyttämistä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Retkeily Tulenteko
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sammon tehtävänä on ohjata harjoittelun kulkua ja esittää ohjaavia kysymyksiä, joiden avulla seikkailijat saavat itse keksiä oikeat toimintatavat. Sampo huolehtii myös aktiviteettiin tarvittavista välineistä ja turvallisuudesta. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tulentekijä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Jokaiselle vartiolle annetaan sama määrä kuivaa puuta, kirves, puukko, tuohta ja esimerkiksi kolme tulitikkua. Kuka saa nopeimmin tulen liekit nousemaan kunnolla?

Sampo pingottaa langan noin 60 sentin korkeudelle maasta. Merkin saatuaan vartiot pilkkovat haloista itselleen sopivat nuotiopuut ja tekevät nuotion. Se ryhmä voittaa, jonka kohdalta lanka katkeaa ensin. Kisa voi yhdistää myös kakkosvaiheen: mikä vartio siivoaa parhaiten jälkensä?

Seikkailijat harjoittelevat tekemään ja sytyttämään erilaisia nuotioita. Vinkkejä eri nuotiotyyppeihin löytyy Olli Aulion teoksesta Suuri Retkeilykirja ja netistä hakusanalla nuotiotyypit. Hyviä nuotiotyyppejä ovat muun muassa ristikko-, pagodi- ja viuhkanuotio. Seikkailijoiden kanssa kannattaa myös tutkia, miksi Aku Ankastakin tuttu kekonuotio ei ole useinkaan paras mahdollinen malli.

Lisää vinkki

Liite