Seikkailija osaa vuolla kiehisiä ja tietää, mitä luonnonmateriaaleja kannattaa käyttää sytykkeenä.

Valikko

Sytykkeet


Tavoite:

Seikkailija osaa vuolla kiehisiä ja tietää, mitä luonnonmateriaaleja kannattaa käyttää sytykkeenä.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee vuolemaan kiehisiä ja lastuja. Hän etsii luonnosta lisää sytykkeitä nuotion sytyttämistä varten.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Luonto Retkeily Tulenteko
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sammon tehtävänä on opettaa seikkailijoille oikeaoppinen puukon käyttö ja huolehtia veistelyn turvallisuudesta. Sampo ohjaa seikkailijoita huomaamaan, mitä kaikkea luonnosta on hyvä käyttää nuotion sytykkeenä. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tulentekijä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sampo antaa seikkailijoille viisi minuuttia aikaa käydä keräämässä ympäröivältä alueelta luonnonmateriaaleja sytykkeiksi. Seikkailijoiden tehtävänä on vartioittain ilman puukon käyttämistä saada luonnosta keräämillään aineksilla ja tulitikuilla polttopuut sytytettyä.

Seikkailijat vuolevat kiehisiä ja sytyttävät nuotion omilla kiehisillään. Kiehisiä vuoltaessa voidaan myös yrittää vuolla mahdollisimman moniulokkeinen kiehinen tai saada samaan puuklapiin vuoltua mahdollisimman monta kiehistä.

Seikkailijat kirjoittavat lippukuntalehteen vertailevan jutun eri sytykemateriaaleista. He etsivät luonnosta esimerkiksi tervasta, kuusen alaoksia, pihkaa ja kuivia kaisloja. Mukaan voi valita myös huonoja materiaaleja, kuten nuorta pajua. Vartion tehtävänä on juttua varten testata, miten eri materiaalit toimivat. Onko esimerkiksi sytykkeen toimivuudessa, saatavuudessa tai nopeudessa eroja?

Seikkailijat harjoittelevat sytyttämään tulen taulaa sytykkeenä käyttämällä. Taulaa saadaan koivunrungoissa kasvavasta taulakäävästä. Taulan kuivaaminen on monivaiheinen prosessi, johon ohjeet löytyvät esimerkiksi PartioWikistä.

Lisää vinkki

Liite