Seikkailija tietää, että omilla kulutustottumuksilla on väliä.

Valikko

Ekologiset valinnat


Tavoite:

Seikkailija tietää, että omilla kulutustottumuksilla on väliä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu siihen, miten omilla valinnoilla voi suojella luontoa. 

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys Talous Vaikuttaminen
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo toimii asiantuntijana, ohjaa ja neuvoo.   Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä, ja jakaa tehtäviä vartion sisällä. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ympäristönsuojelija

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kuluttaja-haasteesta löytyy lisää vinkkejä, jotka sopivat myös tähän aktiviteettiin.

Ympäristön kannalta parhaat tavat liikkua kaupungissa ovat kävely, pyöräily ja julkinen liikenne. Joukkue toteuttaa retkensä kokonaan lihasvoimin ja/tai julkisilla liikennevälineillä. Seikkailijat harjoittelevat yhdessä pyörätiekarttojen ja reittisovellusten käyttämistä. Retken ennakko- tai jälkitehtävänä voi olla pienimuotoinen pyöräily- tai kävelykisa seikkailijajoukkueen jäsenten kesken.

Lihan tuotanto kuormittaa sekä ilmastoa että vesistöjä. Joukkue järjestää retkillä yhden tai useamman kasvisruokapäivän ja kokeilee yhdessä jotakin uutta ja maukasta reseptiä.

Leiriolosuhteissa on erityisen tärkeää, että käytetyt pesuaineet ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Mutta mistä tietää, mikä pesuaine on ympäristölle harmiton? Joukkue järjestää näyttelyn ympäristömerkityistä shampoista ja muista pesuaineista ja ottaa samalla selvää, millä perusteella ne ovat saaneet ympäristömerkinnän. Miten niiden tuoteselosteet eroavat muista pesuaineista? Lopuksi seikkailijat valitsevat Päivän Pesuaineen, joka on joukkueen mielestä sekä ympäristöystävällinen että hyvä käyttää.

Seikkailijat ovat luultavasti tottuneet lajittelemaan paperit paperinkeräykseen, mutta mitä paperille tapahtuu keräyksen jälkeen? Joukkue etsii erilaisista paperi- ja kartonkituotteista tietoa kierrätysmateriaalin käytöstä. Joukkue voi tehdä tutkimusretken kauppaan tai sampo voi hankkia retkelle sopivia, tutkittavia tuotteita. Joukkue laatii yhdessä ohjeen kierrätystuotteiden suosimiseksi kotona tai lippukunnassa.

Joukkue vierailee joko jätteidenlajittelupaikassa tai kaatopaikalla ja selvittää, mitä tavaroille tapahtuu siellä. Miten jätteiden määrää voisi minimoida?

Joukkue tekee ilmastotarkastuksen kololla tai lippukunnan kämpällä: - Uudelleenkäytetäänkö paperia? - Lajitellaanko jätteitä? - Paljonko sähköä kulutetaan kuukaudessa? - Ovatko ikkunat tiiviitä? - Mistä polttopuut tulevat? - Miten partiolaiset yleensä tulevat kololle tai kämpälle? Julkisilla? Kimppakyydeillä? Pyöräillen? - Ovatko vesihanat tiiviitä? - ja niin edelleen Lähde: DDS

Joukkue käy kaupassa yhdessä. Pyydetään kaupan henkilökunnan edustajaa haastateltavaksi kaupan ympäristöystävällisyydestä. Oletko saanut koulutusta ympäristön huomioimisesta työssäsi? Kun uutta henkilökuntaa tulee taloon, saavatko he koulutusta ympäristöasioista? Miten liikkeessänne pyritään välttämään jätteen syntyä? Mitkä kaikki jätteet liikkeessä lajitellaan? Miten liikkeessä säästetään sähkönkulutuksessa? Kuka ja miten säädetään liikkeen lämpötilaa, tuuletusta ja valaistusta? Seikkailijat voivat keksiä lisää kysymyksiä itse. Tutkitaan vartioittain, miten ympäristöystävällinen kauppa on: Onko kylmien juomien kaapeissa ovet? Onko pakastealtaissa kannet? Onko myynnissä kangaskasseja? Ovatko myytävät muovikassit uusiomuovisia? Onko biohajoavia pusseja hedelmille? Löydättekö kaupasta asiakkaille tarkoitettua ympäristötietoa, esimerkiksi ilmoitustaululta tai esitteistä? Jokainen vartio etsii yhden fiksusti pakatun ja yhden tuhlailevasti pakatun elintarvikkeen. Mietitään esimerkiksi hedelmätiskin luona, miten pakkausjätettä voisi vähentää omilla valinnoilla. Ostetaan, valmistetaan ja pakataan mahdollisimman ympäristöystävälliset retkieväät. Vinkkejä ympräistöystävälliseen ruokaan löytyy WWF:n sivuilta.

Seikkailijat tarkkailevat kaupan ovella ulos meneviä asiakkaita viiden minuutin ajan. Missä he kantavat ostoksensa? Merkitään tukkimiehen kirjanpidolla taulukkoon: a. Käsissä ilman kassia b. Kankaisessa ostoskassissa tai repussa c. Paperikassissa d. Tavallisessa muovikassissa e. Kierrätysmuovikassissa (usein väriltään harmaa) f. Maatuvassa muovikassissa Ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta paras kauppakassivaihtoehto on mahdollisimman kestävä ja kevyt kangaskassi, jota käytetään monta kertaa. Kierrätysmuovikassi kuluttaa seuraavaksi vähiten luonnonvaroja: sen elinkaaren aikana syntyy vain 13 g hiilidioksidipäästöjä. Valmistetaan ostoskassit kierrätysmateriaaleista tai painetaan valmiisiin kangaskasseihin oma nimi tai aiheeseen sopiva iskulause. Tarvikkeet: Paperi, kynä, kangaskasseja, kangastusseja

Tehdään arvojana, jossa samaa mieltä väitteen kanssa olevat menevät huoneen toiseen päähän ja eri mieltä olevat toiseen. Ne, jotka joskus toimivat väitteen mukaisesti, jäävät keskelle. Väittämät: Käyn usein etsimässä kirpputorilta ennen kuin ostan uuden tavaran. Käytän myös sisarusten tai tuttavien vanhoja vaatteita. Annan välillä aineettomia lahjoja ystäville ja läheisille. Teen harvoin turhia ostoksia. Käytän ostamiani tai saamiani tavaroita pitkään. Juon pullovettä tai limua vain harvoin tai en koskaan. Syön paljon kasviksia ja eläinkunnan tuotteita vain kohtuudella. Otan ruokakauppaan oman kangaskassin mukaan. Pidän tavaroistani hyvää huolta, niin ne kestävät pitempään. Osaan korjata vaatteita tai muita tavaroita. Pyrin ostamaan kestäviä tavaroita. Annan itselleni tarpeettomiksi käyneet vaatteet ja tavarat eteenpäin. Lajittelen roskat. Suljen suihkun saippuoinnin ajaksi. Kuljen kouluun ja harrastuksiin lähinnä kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.

Lisää vinkki

Liite