Seikkailija rohkaistuu ilmaisemaan oman mielipiteensä. Seikkailija kokee, että hänen ajatuksillaan on merkitystä.

Valikko

Vaikuttaminen


Tavoite:

Seikkailija rohkaistuu ilmaisemaan oman mielipiteensä. Seikkailija kokee, että hänen ajatuksillaan on merkitystä.

Kuvaus:

Seikkailija kertoo oman näkemyksensä ympäristön suojelusta muille.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Kestävä kehitys Vaikuttaminen
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo hankkii tarvikkeet aktiviteettiä varten ja miettii yhdessä seikkailijoiden kanssa sopivan kohderyhmän, jolle nämä voivat kertoa mielipiteensä. Sampo rohkaisee jokaista seikkailijaa osallistumaan mielipiteen kertomiseen.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ympäristönsuojelija

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue tekee vartioittain lumiukot ja valmistaa niille mielenosoituskyltit. Lumiukot voi rakentaa kolon pihalle tai muulle näkyvällä paikalle. Rakentamisen aikana sampo virittää keskustelua siitä, mitä hyötyä lumiukkojen mielenosoituksesta voi olla ilmastoystävällisen maailman rakentamisessa. Lopuksi kuvataan mielenosoitus ja jaetaan kuvat lippukunnan kanavissa.

Seikkailijat lähettävät postikortteja päättäjille. Tarvikkeet: postikortteja, postimerkkejä ja päättäjien osoitteita Huolestuttaako jokin asia Suomen luonnon tilassa? Pitäisikö kiittää jotakuta päättäjää hyvästä työstä ympäristön hyväksi? Ympäristöä koskevia päätöksiä tehdään kaikilla tasoilla: kansainvälisessä yhteistyössä, valtakunnan päätöksenteossa sekä paikallisesti. Päätösvaltaa on sekä vaaleilla valituilla edustajilla että esimerkiksi yritysten johtajilla. Seikkailijat kirjoittavat postikortteja valitsemilleen päättäjille ja lähettävät ne heille. Seikkailijat kertovat, mitä luonto heille merkitsee ja mitä he toivovat päättäjiltä. Sammon tehtävänä on ohjata seikkailijoita kirjoittamaan kohteliaasti mutta napakasti ja allekirjoittamaan kortit. MIELIPIDEKIRJOITUS: Seikkailijat kirjoittavat yksin, parin kanssa tai vartioittain mielipidekirjoituksen paikallislehden mielipidepalstalle. He ottavat tekstissä kantaa omassa ympäristössään huomaamiinsa epäkohtiin, kuten vaikkapa ilmastonmuutokseen, roskaamiseen, kertakäyttökulttuuriin tai metsien hakkuisiin. Sampo auttaa seikkailijoita lähettämään mielipidekirjoitukset eteenpäin. Kirjoitukset kannattaa julkaista myös lippukunnan omissa viestintäkanavissa.

Seikkailijat tekevät näyttelyn ympäristöaiheesta. Seikkailijat suunnittelevat myös näyttelyopastuksen siten, että jokaisella seikkailijalla on opastamisessa oma tehtävänsä. Joukkue järjestää näyttelyssä opastetun kierroksen esimerkiksi huoltajilleen tai muille aikuisille. Näyttelyyn kannattaa kutsua myös lippukunnan muita partioryhmiä.

Seikkailijat valmistelevat ympäristökysymyksiä koskevat puheenvuorot. He esittävät puheenvuorot retken jälkeen koulussa.

Seikkailijat suunnittelevat ja toteuttavat luonnon puolesta kantaa ottavan valokuvan ulkona. Kuvan suunnittelussa saa käyttää mielikuvitusta: vartiot voivat tehdä esimerkiksi ympäristötaideteoksen, pukeutua rooliasuihin, tehdä mielenosoituskylttejä tai valita vain erityisen kauniin ja arvokkaan paikan kuvattavaksi. Sammon tehtävänä on huolehtia siitä, että kuvausluvat on jokaisella kuvassa näkyvällä henkilöllä kunnossa. Kuvan voi toteuttaa myös niin, että seikkailijat eivät näy siinä. Seikkailijat jakavat sammon avustuksella kuvan esimerkiksi lippukunnan Instagram-tilillä.

Lisää vinkki

Liite