Seikkailija tuntee ympäristömerkintöjä.

Valikko

Ympäristömerkinnät


Tavoite:

Seikkailija tuntee ympäristömerkintöjä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu ympäristömerkintöihin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys Talous Vaikuttaminen
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo toimii asiantuntijana. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Ympäristönsuojelija

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki on vapaaehtoinen ja puolueeton. Vain ympäristön kannalta parhaimmat tuotteet ja palvelut voivat saada sen. Suomessa merkin käyttöoikeuden myöntää Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, joka myös valvoo merkin käyttöä. EU-Kukka eli Euroopan ympäristömerkki on Euroopan yhteisön yhteinen ympäristömerkki. EU-Kukka kertoo puolueettomasti tuotteen tai palvelun ympäristöystävällisyydestä, laadusta tinkimättä. Euroopan ympäristömerkin myöntää SFS-ympäristösertifointi. FSC-sertifikaatti kertoo, että puusta valmistetut tuotteet (esim. kalusteet) ovat peräisin ekologisen kestävyyden kriteerien mukaisesti hoidetusta metsästä. A.I.S.E -merkintä on Euroopan pesu- ja puhdistusaineteollisuuden järjestön kestävä kehitys-ohjelman sertifikaatti. Bra Miljöval-merkintä on Ruotsin luonnonsuojeluliiton ympäristömerkintä.

Askarrellaan eri ympäristömerkit isoista pahveista kolon seinälle ja liitetään mukaan pieni tietoisku merkistä. Jokainen saa valita lempimerkkinsä ja tehdä siitä itselleen rintamerkin rintamerkkikoneella, softislevystä tai askartelemalla cernitmassasta. Rintanappikonetta voi kysellä lainaksi kunnan tai kaupungin nuorisotoimelta, partiotoimistolta tai seurakunnalta. Softista, cernitmassaa ja tarvittavat metalliosat pinssiä tai rintaneulaa varten voi ostaa askarteluliikkeistä.

Fosfori on kasveille välttämätön ravinne. Fosforin yhdisteitä fosfaatteja käytetään lannoitteina sekä pesuaineissa veden pehmentäjinä. Vesistöön päätyessään fosfori kuitenkin aiheuttaa rehevöitymistä eli liiallista perustuotannon kasvua. Rehevöityminen on esimerkiksi Itämeren merkittävin ympäristöongelma. Seikkailijat tutkivat pesuainepakkauksia. Minkälaisia merkintöjä fosfaattipitoisuudesta pesuainepakkauksista löytyy?

Joukkue tekee tutkimusretken lähimpään kauppaan ja tutustuu ympäristömerkkeihin. Mitä merkit tarkoittavat? Mitä tuotteet maksavat? Miksi kaikissa tuotteissa ei ole ympäristömerkintää?

Lisää vinkki

Liite