Seikkailija sisäistää partiolaisen palveluaatteen.

Valikko

Hyvä työ


Tavoite:

Seikkailija sisäistää partiolaisen palveluaatteen.

Kuvaus:

Seikkailija osallistuu hyvän työn tekemiseen.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Yksin
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Kaveritaidot Palvelu Partiokulttuuri Rohkeus Vaikuttaminen Yhdistystoiminta
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo koordinoi hyvien töiden tekemistä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Itä - elämän rakentaminen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Suojelutoiminta käytäntöön! Tutustukaa WWF:n nettisivuilta Ole hyvä naapuri uhanalaisille – huoneentauluun. Huoneentaulun tarkoitus on antaa konkreettisia ohjeita ja ideoita, miten jokainen voi toimia uhanalaisten lajien suojelemiseksi. Tehtävävinkkejä: 1. Tehkää huoneentaulussa mainitut asiat tutuksi ryhmässänne. Laatikaa jokaisesta kohdasta esimerkiksi kuvitus, vetävä mainoslause tai tietoisku. Voitte esittää toimintaohjeet myös pikkunäytelminä. 2. Etsikää jokaiseen huoneentaulun kohtaan joku käytännön esimerkki, elinympäristö tai laji, joka hyötyy tästä toimesta. Laatikaa askel askeleelta etenevä kaavio siitä, miten nämä toimet ovat yhteydessä kyseisen lajin elämään. 3. Ottakaa yksi taulun esittelemä toimintatapa kerrallaan työn alle ja toimikaa sen mukaan yksi viikko. Kirjoittakaa kokemuksia ja onnistumisia viikon varrelta muistiin. Voitte myös kirjoittaa tekemisistänne jutun ”Juttu” -tehtävässä! Huoneentaulun löydät täältä: https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/?id=ole-hyva-naapuri-uhanalaisille-huoneentaulu Vinkki: WWF

Joukkue käy vierailemassa vanhainkodissa ja laulaa vanhuksille tai käy heidän kanssaan ulkona. Myös jo jutteluseura on vanhuksille arvokasta, tällöin on hyvä etukäteen pohtia miten ikäihmisiä puhutellaan kohteliaasti, ja mitä kysymyksiä heille voisi esittää.

Vartio voi koota avustuspaketin ja antaa sen kehitysmaihin lähetettäväksi tai viedä sen Pelastusarmeijan joulupataan. Seurakunnalta voi myös kysyä yhteistyötahoja. Jokainen tuo pakettiin kotoaan yhden tai kaksi hyväkuntoista lelua, tavaraa tai vaatetta, joita ei enää itse tarvitse.

SPR:n verenluovutuksessa joukkue voi avustaa vaikkapa huolehtimalla kahvituksesta.

Joukkue voi kerätä postimerkkejä ja lähettää ne Postimerkkipankkiin, jota killat ylläpitävät.

Joukkue vierailee vuorotellen seikkailijavuosien aikana jokaisen seikkailijan perheen tai vaikka isovanhempien luona auttamassa esimerkiksi puutarhatöissä, nuorempien sisarusten hoitamisessa tai joulusiivouksessa. Kun tästä tulee muutama hyvä kokemus, voi myöhemminkin olla helpompaa tarjota apuaan vieraammille ihmisille. "Venus-seikkailijat vierailivat syystalven aikana: Venlan luona pikkusisarusten vahtina, Veeran luona muuttomiehinä, Hannan luona siivoamassa, Danan äidin luona pihatöissä, Elisan mummon luona luomassa lumet ja rakentamassa lumilyhtyjä sekä Maijan kummin luona perunannostossa."

Hyvä työ -kortti on keino muistuttaa asiasta esimerkiksi viikon ajan. Seikkailijat keräävät siihen merkintöjä, ja seuraavassa kokouksessa puretaan tehdyt hyvät työt yhdessä muiden vartion jäsenten kanssa.

Roolimalli-julisteeseen kootaan kaikki mieleen tulevat hyvikset. Sarjisten supersankarit, hyväntekeväisyyttä harjoittavat poptähdet, oma äiti jne. Onko partiolainen aina hyvis? Muiden huomioiminen ja auttaminen kuuluvat partiotoimintaan. Joukkue keskustelee siitä, mitä palvelu heille merkitsee ja miksi auttaminen on tärkeää. Seikkailijat miettivät, miten voisivat päivittäin olla avuksi toisille ja huomioida pienetkin vaikutusmahdollisuudet niin, että jokaisella olisi hyvä olla kotona, koulussa, partiossa ja kaikkialla muuallakin. Joukkue täyttää Hyvä työ -kortteja tai järjestää palvelutempauksen, osallistuu keräykseen tai talkoisiin. Seikkailija ei vielä välttämättä osaa tai pysty tarjoamaan apuaan kaikissa tilanteissa. Kun tehdään seikkailijajoukkueen ulkopuolelle suuntautuvaa palvelutempausta, sammon pitää muistaa, että seikkailijaikäiselle on vielä suuri kynnys ottaa yhteyttä hänelle aivan vieraaseen aikuiseen. Tällaista vastuuta ei voi jättää seikkailijavartionjohtajalle. Jotta ulkopuolisetkin ymmärtäisivät palvelutempauksen oikein, on parasta, että sampo hoitaa yhteydenpidon. Palvelutempausten suunnittelu voi olla 10-12-vuotiaille aluksi hankalaa. Sammon pitää tarjota esimerkkejä ja helposti lähestyttäviä kohteita; seikkailijan perheenjäsenten tai naapureiden auttaminen voi aluksi olla sopiva tehtävä.

Seikkailijat keskustelevat yhdessä, millainen on hyvä työ. Keskustelun jälkeen sampo komentaa vartiolaiset tositoimiin: ”Teillä on aikaa 15 minuuttia. Tehkää jokin hyvä työ. Kololle saa palata, kun hyvä työ on tehty.”

Seikkailijat tekevät partiohuivin päihin pienet ja tiukat solmut muistuttamaan hyvästä työstä joka päivä. Tämä toimii erityisen hyvin leirillä. Kun hyvä työ on tehty, voi jokainen avata solmunsa. Aamulla taas jokainen seikkailija sitoo uudet solmut muistuttamaan tärkeästä asiasta.

Lisää vinkki

Liite