Seikkailija tietää, mitä jätteiden kanssa tehdään purjehduksella ja tietää, miksi on olemassa septitankki.

Valikko

Jätteet merellä


Tavoite:

Seikkailija tietää, mitä jätteiden kanssa tehdään purjehduksella ja tietää, miksi on olemassa septitankki.

Kuvaus:

Seikkailija osallistuu septitankin tyhjennykseen ja tutustuu jätteiden keräyspisteeseen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Ryhmäkoko Isommassa porukassa
Paikka Vesillä Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys Retkeily Vesillä liikkuminen
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo toimii asiantuntijana ja johtaa keskustelua. Vartiojohtajan tehtävä: Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Itä - elämän rakentaminen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue osallistuu veneen kuljettamiseen septitankin tyhjentämispisteeseen ja tankin tyhjentämiseen.

Joukkue pohtii, mitä jätteille on tehty aikaisemmin ja miksi on hyvä, että nykyisin saaristosta löytyy keräyspisteitä. Miten veneessä syntyvää jätettä voitaisiin vähentää?

Ylimääräiset pakkaukset voi jättää pois jo kaupassa valitsemalla tuotteita, joissa on vähemmän pakkausmateriaalia. Jätteiden lajittelu onnistuu yllättävän vaivattomasti myös veneessä. Sekajäteastian lisäksi esimerkiksi istuinkaukalon penkin alle tai ankkurilaatikkoon on helppo laittaa keräysastiat ainakin kierrätettäville lasi- ja metallijätteille. Veneessä käytännöllinen keräysastia voi olla vaikkapa kannellinen ämpäri. Pesuaineita valitessa on syytä kiinnittää huomiota aineiden ympäristövaikutuksiin ja siihen. Astiat pestään maissa ja pesuvesi kaadetaan maahan, jotta ravinteet suodattuvat maakerrosten läpi eivätkä mene suoraan veteen. Suomessa käymäläjätteen päästäminen vesistöihin kiellettiin vuonna 2005. Kaikissa veneissä, joissa on vesi-wc, on oltava myös imutyhjennysjärjestelmä. Veneessä jäte johdetaan ja varastoidaan septisäiliöön, joka tyhjennetään imutyhjennyslaitteen avulla. Näin käymäläjäte menee vedenpuhdistamoihin eikä suoraan luontoon vesistöjä rehevöittämään. Lähde: Pidä saaristo siistinä ry.

Lisää vinkki

Liite