Seikkailija tuntee perheensä maailmankatsomuksen.

Valikko

Perheen maailmankatsomus


Tavoite:

Seikkailija tuntee perheensä maailmankatsomuksen.

Kuvaus:

Seikkailija osallistuu oman uskontonsa mukaiseen hartaushetkeen tai pohtii maailmankatsomukseen liittyviä kysymyksiä perheensä kanssa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Yksin
Paikka Kotona Vierailukohteessa
Taitoalueet Katsomustaidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo on yhteydessä seikkailijoiden vanhempiin ja kertoo aktiviteetista.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Itä - elämän rakentaminen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kunkin perheen omaa maailmankatsomusta voi hahmottaa myös kokoamalla ja tarkastelemalla perheen juhlakalenteria. Seikkailija keskustelee huoltajiensa kanssa kotona ja kokoaa vuosikelloon juhlia, joita perheessä vietetään sekä niihin liittyviä tapoja. Mitkä juhlista liittyvät perheen uskontoon tai katsomukseen? Millä tavalla? Mitä juhlia liittyy uskonnottomaan maailmankatsomukseen, entä mitä ovat eri uskontojen juhlat? Koloillassa joukkue kokoaa yhdessä ison vuosikalenterin, johon merkitään kunkin perheen viettämät juhlat. Joukkue juttelee siitä, miksi niitä vietetään. Seuraavalla kerralla joukkue pelaa esimerkiksi muistipeliä, jossa parin muodostaa toinen lappu, jossa on juhlan nimi ja toinen lappu, jossa on sen merkitys tai viettotapoja.

Aktiviteettia voi myös toteuttaa kannustamalla jokaista perhettä osallistumaan uskontonsa mukaiseen hartauteen, jos perheellä on sellainen. Ellei perheellä ole uskontoa, voidaan kotona keskustella siitä, mitä vanhemmat ajattelevat maailmasta ja mikä on vanhempien tapa rauhoittua ja reflektoida. Seikkailijoiden kokemuksista keskustellaan jälkikäteen yhdessä koloillassa.

Jos jonkun seikkailijan vanhempi haluaa kertoa enemmän omasta uskonnostaan ja on valmis tutustuttamaan seikkailijajoukkueen oman uskontonsa tapahtumaan, tämä voi olla hyvä tilaisuus toteuttaa aktiviteetti. On tärkeää, että kaikilla perheillä on etukäteen tiedossa vierailu ja mahdollisuus jäädä pois siitä.

Jos iso osa joukkueesta kuuluu samaan uskontokuntaan, voi joukkue osallistua yhdessä jumalanpalvelukseen. Esimerkkejä evankelisluterilaisesta perinteestä ovat leirijumalanpalvelus, Tuomasmessu tai lasten messu. Muutkin seikkailijat voivat heidän ja heidän vanhempien niin halutessa osallistua jumalanpalvelukseen. Joukkue juttelee jälkikäteen kokemuksista koloillassa. Mitä seikkailijat pitivät tapahtumasta? Yllättikö jokin? Mikä oli parasta? Mikä oli tylsintä? Jäikö jokin kohta epäselväksi?

Lisää vinkki

Liite