Seikkailija osaa pukkiköytöksen ja tietää, mihin sitä käytetään.

Valikko

Pukkiköytös


Tavoite:

Seikkailija osaa pukkiköytöksen ja tietää, mihin sitä käytetään.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee tekemään pukkiköytöksen käyttämällä sitä rakentelussa.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kädentaidot Retkeily
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Itsetuntemus Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo kertoo pukkiköytöksen käyttötarkoituksista ja näyttää mallin. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Itä - elämän rakentaminen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sampo antaa joko joka vartiolle eri rakennelman tehtäväksi tai kisataan siitä, kuka rakentaa valitun rakennelman nopeimmin tai kestävimmäksi. Köytösten pitävyyttä testataan ja viikon kuluttua tutkitaan, onko köytös löystynyt. Mietitään, miksi köytösten kanssa pitää olla tarkkana ja varmistaa, että ne on tehty hyvin. Tarvikkeet: kaksisäikeistä sisalnarua, riukua, puukko

Seikkailijajoukkue rakentaa kämpälle tikkaat, keinun, tuuletuspuut tai vaikka jalkapallomaalit.

Perusteita voi käydä kolollakin läpi, mutta todellinen osaaminen syntyy vain käytännössä tekemällä. Seikkailijat harjoittelevat parhaiten köytöksiä rakentamalla retkillä tarpeellisia rakennelmia, kuten tuuletuspuita tai kolmijalkoja.

Pukkiköytös sopii pukkipuiden sidontaan tai estämään poikittain asetettujen puiden luistamista. Köytös aloitetaan toisesta puusta yhdistämiskohdan alapuolelta tukkikytkyllä tai siansorkalla. Jokaisen kierroksen jälkeen köydet kiristetään ja köytös lopetetaan solmimalla siansorkka poikkipuuhun.

Lisää vinkki

Liite