Seikkailija osaa tehdä pitäviä köytöksiä ja toimia ryhmässä.

Valikko

Ylitys


Tavoite:

Seikkailija osaa tehdä pitäviä köytöksiä ja toimia ryhmässä.

Kuvaus:

Seikkailija ylittää ojan tai pienen vesistön.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Metsässä
Taitoalueet Kädentaidot
Johtamistaito johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto -
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo näyttää esimerkkiä, antaa vinkkejä sekä huolehtii turvallisuudesta ylityksen aikana. Sampo tarkistaa vartioiden ylitysvälineet ennen ylittämistä. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä, ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Itä - elämän rakentaminen

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat rakentavat kololta löytyvistä materiaaleista kololle aidan kiinnittämällä köytöksin toisiinsa esimerkiksi ovenkahvan, harjanvarsia, riukuja ja tuolin pienoistaan. Mitä enemmän ja korkeampi aidanne, sitä parempi köytösharjoitus. Lopuksi vartion tulee ylittää aita rikkomatta sitä, auttamalla kaikki vartion jäsenet turvallisesti sen yli. Lopuksi aidanne puretaan yhdessä, köydenpätkät vyyhdetään siististi talteen ja materiaali palautetaan paikoilleen.

Seikkailijat rakentavat vartioittain A-pukin, jonka avulla ylittävät esimerkiksi kapean joen tai ojan. A-pukin huippuun sopii ristiköytös ja poikkipuuhun pukkiköytökset. Pukin jalat tehdään joen syvyyttä vastaaviksi. Pukin huippuun kiinnitetään jarrutusköydet. Jalat asetetaan joen keskelle. Ylittäjä istuu poikkipuulla, pukki työnnetään pystyyn riu’ulla ja lasketaan köydellä jarruttaen varovasti vastarannalle.

Köytösaktiviteetit kannattaa tehdä ensin. A-pukki on seikkailijaikäisille ensisijainen vaihtoehto, mutta joukkue voi myös kokeilla rinkkalautan tai donitsin tekemistä, mikäli taidot riittävät. Tarvikkeet: narua, riukuja

Lisää vinkki

Liite