Seikkailija osaa pukkiköytöksen.

Valikko

Pukkiköytös


Tavoite:

Seikkailija osaa pukkiköytöksen.

Kuvaus:

Seikkailija opettelee tekemään pukkiköytöksen käyttämällä sitä rakentelussa.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: Kädentaidot Retkeily
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo kertoo pukkiköytöksen käyttötarkoituksista ja näyttää mallin. Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Itä

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Pukkiköytös sopii pukkipuiden sidontaan tai estämään poikittain asetettujen puiden luistamista. Köytös aloitetaan toisesta puusta yhdistämiskohdan alapuolelta tukkikytkyllä tai siansorkalla. Jokaisen kierroksen jälkeen köydet kiristetään ja köytös lopetetaan solmimalla siansorkka poikkipuuhun.

Harjoittelu liitetään aina käytäntöön eli ei sidota kololla tikkuja yhteen. Tehdään kämpälle tikkaat, keinu, tuuletuspuu ja roskisteline tai vaikka jalkapallomaalit. Köytösten pitävyyttä testataan ja viikon kuluttua tutkitaan, onko köytös löystynyt. Mietitään, miksi köytösten kanssa pitää olla tarkkana ja varmistaa, että ne on tehty hyvin. Tarvikkeet: kaksisäikeistä sisalnarua, riukua, puukko  

Perusteita voi käydä kolollakin läpi, mutta todellinen osaaminen syntyy vain käytännössä tekemällä. Seikkailijat harjoittelevat parhaiten köytöksiä rakentamalla retkillä tarpeellisia rakennelmia, kuten tuuletuspuita tai kolmijalkoja. Sampo antaa joko joka vartiolle eri rakennelman tehtäväksi tai kisataan siitä, kuka rakentaa valitun rakennelman nopeimmin tai kestävimmäksi.

Lisää vinkki

Lisää liite