Seikkailija osaa ajatella luonnon kannalta järkevästi myös retki- ja leirioloissa.

Valikko

Siisti retki


Tavoite:

Seikkailija osaa ajatella luonnon kannalta järkevästi myös retki- ja leirioloissa.

Kuvaus:

Seikkailija lajittelee ja hävittää retken jätteet ekologisesti.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: arjen-taidot kestava-kehitys Retkeily
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sampo opastaa ja ohjaa seikkailijoita pohdinnoissa. Vartionjohtaja varmistaa, että vartio huolehtii jätteestään.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Itä

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Seikkailiajt pohtivat retkellä, miltä maastossa näyttäisi, jos kaikki partiolaiset jättäisivät sotkut taakseen sen kummemmin miettimättä, mitä niille tehdään. Pohditaan vartioittain miten jätteistä voisi huolehtia retkellä. Tutustutaan oman kunnan jätehuoltomääräyksiin ja pohditaan, kuinka niitä sovelletaan retkellä.

Haudataan lippukunnan kämpälle maahan jätteitä ja merkataan alue tarkasti. Tarkastetaan vuoden päästä, mitä jätteille on käynyt.

Suunnitellaan retki niin, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Biojäte voidaan esimerkiksi kompostoida. Arviolta kolmasosa kotitalouden jätteistä kelpaa kompostiin. Sen sijaan, että niistä saataisiin ilmaiseksi kompostimultaa, ne kuitenkin kärrätään monesti kaatopaikalle. Kämpälle voidaan rakentaa komposti, jos sellaista ei vielä ole. Kompostiin voi viedä kaikkea, mikä on ollut elävää: ruoantähteet, kasvijätteet jne. Sinne ei saa panna liuottimia, myrkkyjä, metallia tai kyllästettyä puuta. Hoidettu komposti ei haise. Kompostiin pannaan kuiviketta samaan tapaan kuin ulkohuussissa. Kuivikkeiksi sopivat höylälastut sekä karike. Sahajauhot ovat liian tiiviitä. Kompostia täytyy myös möyhentää talikolla pari kertaa kuussa. Kun komposti on täynnä, se suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi, minkä jälkeen sisältö on käyttökelpoista kompostimultaa. Jos ruuantähteitä kompostoidaan kaupunkialueella, täytyy kompostin olla umpinainen ja kannellinen.

Lisää vinkki

Lisää liite