Seikkailija tuntee yleisimmät Suomen puulajit ja niiden ominaisuudet polttopuina.

Valikko

Puulajit


Tavoite:

Seikkailija tuntee yleisimmät Suomen puulajit ja niiden ominaisuudet polttopuina.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu erilaisiin puulajeihin ja niiden ominaisuuksiin polttopuina. 

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Luonto Retkeily Tulenteko
Kesto -
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo järjestää retken, jossa voi tutustua puulajeihin ja harjoitella tulentekoa. Sampo kertoo puulajeista ja esittää sopivia kysymyksiä. Sampo huolehtii turvallisuudesta.  Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Länsi - viihtyminen retkellä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat testaavat eri materiaalien palamisominaisuuksia. Seikkailijat keräävät käpyjä, neulasia, keppejä ja oksia. He poistavat joistakin kepeistä kaarnan. Seikkailijat pohtivat etukäteen, mikä palaa hyvin ja mikä ei. Ennakko-oletusten kartoituksen jälkeen he testaavat teoriansa. Seikkailijat testaavat myös muita materiaaleja, esimerkiksi kananmunakennoja, sanomalehtiä, kartonkia ja tamponeja. Mikä on helppo sytyttää? Mistä tulee paljon savua? Seuraavaksi seikkailijat voivat testata polttaa t-paidan tai fleece-kankaan palan. Mitä tapahtuu, kun vaatteet syttyvät tuleen? Jos lippukunnalta löytyy vanha, rikkinäinen teltta, voi joukkue myös kokeilla telttakankaan polttamista. Viimeiseksi seikkailijat testaavat eri puulajien polttamista. Vartiot testaavat eri puulajeista tehtyjä halkoja ja vertaavat kuka saa litran vettä kiehumaan nopeimmin. (Pehmeät puulajit antavat nopeasti lämpimän tulen esimerkiksi kahvin tai teeveden keittoa varten. Kovat puulajit antavat pitkäkestoisen tulen, josta tulee hyvä hiillos, jossa voi leipoa tai paistaa ruokaa.) Seikkailijat voivat testata myös nuotion sammuttamista esimerkiksi kuivalla kuusenoksalla, märällä kuusenoksalla, makuualustalla tai viltillä. Tarvikkeet: eri puista tehtyjä halkoja, mitä ikinä metsästä löytyy, kangasta, sanomalehtiä, kartonkia, kananmunakennoja, tamponeita, tulitikkuja, vettä, keittoastia (mahdollisesti telttakangasta, kuusenoksia, vanha makuualusta, vanha viltti). Lähde: Scouterna

Seikkailijat vertailevat vartioittain veden kiehumisaikoja erilaisilla poltettavilla puumateriaaleilla. Valitaan vähintään kolme erilaista puumateriaalia (esimerkiksi 1. koivuklapi, 2. mäntyklapi, 3. lastulevy jne). Kellotetaan kiehumisajat eri materiaaleilla ja kirjoitetaan ne tarkasti ylös vihkoon. Ajanotto alkaa siitä, kun tuli on syttynyt. Puumateriaaleista voi myös tehdä muita huomioita, kuten mikä syttyy helpoimmin, mitä on helpoin työstää poltettavaan muotoon jne.

Seikkailijat kokeilevat sytyttämistä eri puulajeilla ja eri sytykkeillä. He miettivät, mikä on parasta polttopuuta missäkin tilanteessa. Vartiot kilpailevat nuotion sytyttämisestä kolmiosaisessa kilpailussa: Tehdään ensimmäisessä osassa mahdollisimman hyvä nuotiopaikka, toisessa osassa otetaan aikaa ja yritetään saada 2 dl vettä kiehumaan mahdollisimman nopeasti. Nuotion saa tehdä vain luonnonmateriaaleista, eikä esimerkiksi valmiita klapeja saa käyttää. Lopuksi seikkailijat tekevät nuotiopaikan näkymättömäksi.

Vartiot kiertävät rastirataa, jossa tulee tunnistaa puita ja vastata puulajeja koskeviin kysymyksiin. Vartiot tunnistavat puulajeja myös halkoina. Mistä tunnistaa havupuut ja lehtipuut?

Joukkue laulaa esimerkiksi iltahiljentymisessä laulun Kuusi paukkuu kokossasi. Laulu toimii myös muistisääntönä, miten eri puulajit sopivat nuotiopuiksi. Kuusi paukkuu kokossasi, varo siis sä vaatteitasi. Haapa palaa taulan lailla, liekki lämpöä on vailla. Savu nousee katajasta, sitten rungot syttyy vasta. Kostea on raita, puuta käytä ellet löydä muuta. Lepästä saat hyvää tuhkaa, suopa loppumaan jos uhkaa. Koivu kuluu nopeasti, käytä sitä varovasti. Honka parhain kokkopuista, rakovalkeata muista. (säv. trad., san. Einar Fieandt). Joukkue voi kokeilla nuotion avulla, pitävätkö laulun sanat paikkansa.

Joukkue kerää näyttelyn eri puulajeista. Seikkailijat lajittelevat puulajit käyttötarkoituksen mukaan ja opettelevat samalla tunnistamaan puulajeja rungon perusteella muistipelin tapaan.

Lisää vinkki

Liite