Seikkailija ymmärtää, että omista ja yhteisistä varusteista täytyy pitää huolta.

Valikko

Retken jälkityöt


Tavoite:

Seikkailija ymmärtää, että omista ja yhteisistä varusteista täytyy pitää huolta.

Kuvaus:

Seikkailija osallistuu yhteisten retkivarusteiden huoltamiseen. 

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Yksin
Paikka Kololla
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Kestävä kehitys Partiokulttuuri Retkeily
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo ohjaa ja varmistaa, että kaikki tulee tehtyä ja auttaa ymmärtämään minkä takia mikäkin asia pitää tehdä. Sampo tuo esiin sekä talouteen että ympäristöön liittyvät ongelmat, jos tavaroita joudutaan koko ajan uusimaan siksi, että niistä ei pidetä huolta.   Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Länsi - viihtyminen retkellä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue pitää kololla retken jälkeen talkoot ja huoltaa lippukunnan majoitteita. Joukkue kuivaa ja pakkaa mukana olleet majoitteet ja tarkistaa ne. Jos majoitteen pakkaa kosteana, se homehtuu käyttökelvottomaksi. Joukkue vaihtaa tarvittaessa solmulla olevat tai katkenneet narut. Samalla joukkue voi testata, mikä naru soveltuu parhaiten telttanaruksi: mikä ei jää umpisolmuihin eikä homehdu? Tarvikkeet: majoitteita, narua.

Sampo kertoo seikkailijoille tarinan, jossa vartion täytyy erilaisissa maastoissa ja luonnonolosuhteissa mennä pelastamaan metsästä loukkaantunut ihminen tiettyjä varusteita käyttäen. Vartio saa valita mukaansa kymmenen varustetta, joista jokaista saa käyttää vain kerran. Kertomuksen aikana seikkailijoiden täytyy ratkoa erilaisia ongelmatilanteita; miten ylitetään joki, miten suojaudutaan kaatosateella, miten selvitään tiheästä läpipääsemättömästä pusikosta, jota ei voi kiertää jne. Vartio päättää yhdessä, mitä varustetta milloinkin käytetään. Varusteita täytyy riittää myös paluumatkalle. Joukkueen on hyvä sopia ennakkoon saako apuna käyttää luonnosta löytyviä materiaaleja vai ei. Seikkailun voi toteuttaa mielikuvamatkana tai oikeasti. Joukkue arvioi lopuksi, olisivatko huonokuntoiset varusteet palvelleet oikealla tavalla ja pohtii, millaisia vastoinkäymisiä ja vaaratilanteitakin voi kohdata, jos varusteet ovat rikki tai huonokuntoisia.

Lippukunnan kalustonhoitaja esittelee varastoa; sitä miten tavaroita lainataan ja mitä kaikkea varastosta löytyy. Vartiot kilpailevat esimerkiksi retkikeittimen kokoamisessa ja huoltavat muutamia kalustonhoitajan valitsemia tarvikkeita varastolta, esimerkiksi myrskylyhdyt tai laavut. Tarvikkeet: lippukunnan kalustoa

Seikkailijat huoltavat yhdessä retken varusteet. Retken jälkityöt kuuluvat aina rutiineihin: trangiat pestään, nokeentuneet myrskärinlasit siistitään ja teltat tai laavut laitetaan kuivumaan. Aktiviteetin tarkoituksena on huomioida, että jokainen seikkailija vuorollaan vastaa retkikaluston huollosta yhdessä oman vartionsa kanssa. Jokainen vartio saa joka retken jälkeen eri tehtävän hoidettavakseen. Tarvikkeet: retkellä käytetyt varusteet

Myrskylyhty toimii valopetrolilla ja sopii niin sisä- kuin ulkovalaisimeksi. Myrskäri sytytetään nostamalla lasi ylös vivun avulla ja sytyttämällä sydän. Tasaisen valon saamiseksi kannattaa aika ajoin tarkistaa lyhdyn sydän. Toispuoleiseksi palanut sydän nokeaa lampun helposti. Myrskärin huolto: Tuetaan toisella kädellä polttoainesäiliöstä ja nostetaan lampun yläreunasta. Käännetään lasi ja sen tukena oleva lankakehikko sivuun. Irrotetaan säätelyvartta käyttämällä sydänpesä sydämineen. Tasoitetaan sydän saksilla tai puukolla ja laitetaan takaisin paikoilleen. Kallistetaan lasia ympäröivä kehys ja irroitetaan lasi varovasti. Pestään lasi tiskaamalla. Varotaan teräviä reunoja. Kuivataan ja laitetaan varovasti takaisin paikoilleen.

Makuupussia ei säilytetä rullalle käärittynä tai säilytyspussissa, vaan aukinaisena roikkumassa, jottei se menettäisi lämmöneristyskykyään tiukasti pakattuna. Makuupussi tuuletetaan aina käytön jälkeen ja säilytetään väljästi.

Retken ja leirin jälkeen on hyvä heti huoltaa vaatteensa ja varusteensa, jotta ne ovat valmiina seuraavaa reissua varten. Huoltamalla varusteita myös pidennetään niiden ikää. Tuuletetaan ja kuivataan teltta ja makuupussi. Pestään likaiset vaatteet. Korjataan reiät ja repeämät. Huolletaan kengät. Harjataan ja puhdistetaan reppu ja rinkka. Teroitetaan puukko.

Lisää vinkki

Liite