Seikkailija osaa käyttää erilaisia sytykkeitä.

Valikko

Sytyke


Tavoite:

Seikkailija osaa käyttää erilaisia sytykkeitä.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee valmistamaan ja käyttämään erilaisia sytykkeitä.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Isommassa porukassa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Retkeily Tulenteko
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo näyttää mallia, ohjaa seikkailijoita ja valvoo turvallisuutta.   Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Länsi - viihtyminen retkellä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Seikkailijat sulattavat kynttiläpalasia vanhassa kattilassa. He sekoittavat joukkoon lastuja, jotta muodostuu aika paksu ”taikina”. Seikkailijat jakavat sekoituksen lusikalla paperisiin muffinivuokiin ja silottavat pinnan. Vuoat kannattaa täyttää vain noin puolilleen, sytykemuffini sytytetään sytyttämällä muffinivuoan paperi tuleen. Lähde: Scouterna

Vanhoja sanomalehtiä revitään palasiksi ja pannaan likoamaan veteen. Seosta hämmennetään niin, että siitä saadaan puuroa. Seoksesta puristetaan levyjä tai möykkyjä. Möykyt voi panna esimerkiksi munakennoon, ja niitten annetaan kuivua huoneenlämmössä tai varovasti uunissa. Vanhoja kynttilöitä tms. sulatetaan varovasti vanhassa kattilassa ja kastellaan kuivatetut möykyt siinä.

Munakenno leikataan suikaleiksi. Suikaleet kastetaan vanhoista kynttilöistä sulatettuun steariiniin kauttaaltaan. Sytykkeiden annetaan kuivua. Kuivat sytykkeet pakataan minigrip-pussiin. Retkellä sytykkeet taitetaan keskeltä, ja sytytetään pahvi. Steariini palaa iloisesti, mutta nopeasti. Steariinin voi sulattaa tavallisessa kattilassa. Sulatuksen jälkeen kattilaa ei voi käyttää enää ruoanvalmistukseen. Munakennoista ja steariinista voi myös tehdä hienoja sytykeruusuja. Ohjeita löytyy netistä hakusanalla sytykeruusut.

Seikkailijat kokeilevat erilaisia sytykkeitä: sanomalehteä, kiehisiä, kuusen kuivia alaoksia, käpyjä, steariinisytykkeitä, sytytyspaloja, tuohta. On hyvä käyttää koko ajan samantyyppistä nuotiota ja tarkastella syttymistä. Sen jälkeen seikkailijat voivat vetää johtopäätöksiä. Seikkailijat valmistavat vartioittain mallin mukaan kiehisiä ja muita sytykkeitä. Sampo näyttää ensin mallia ja ohjaa sitten vartiot vuolemaan mallin mukaisia kiehisiä. Sampo korjaa tekniikkavirheet, antaa palautetta, neuvoo ja valvoo turvallisuutta!

Tulen syttymiseksi palavan materiaalin pitää olla mahdollisimman kuivaa. Paperi ei ole sytykkeenä paras mahdollinen ainakaan ulkona, sillä paperi palaa alhaisella lämpötilalla ja tuulen kuljettama ilma polttaa paperin hetkessä. Paperi toimii kuitenkin paremman puutteessa suojatussa tulisijassa, kuten takassa. Silloin kannattaa ottaa esim. sanomalehtipaperia nippu ja repiä siitä suikaleita tai pyörittää suikaleista harakanpesän näköinen nyytti ja kokeilla sytytystä. Puuaines palaa korkeammassa lämpötilassa kuin paperi, minkä vuoksi siinä on enemmän palovoimaa. Tämän vuoksi halosta vuollut kiehiset ja kuiva koivun tuohi ovat hyviä sytykkeitä. Tärkeää syttyvässä materiaalissa on suuri pinta-ala. Siksi kiehiseen veistellään paljon viiltoja ja tuohta revitään yhdestä isosta kappaleesta pienemmiksi. Sytytykseen voi kokeilla myös kuusen kuivia alaoksia: Alaoksia kerätään nipuksi ja taitellaan kasaksi nuotion pohjalle. Kuusen alaoksat ovat parhaiten suojassa tuuheiden oksien alla, joten ne ovat varmimmin kuivia vuodenajasta riippumatta. Jokaisen on syytä muistaa, että elävästä puusta ei saa repiä tuohta tai kaarnaa sytykkeeksi. Se on myös kosteaa, eikä toimi sytykkeenä kunnolla. Kaupoissa myynnissä olevia sytykkeitä, kuten sytytyspaloja, on hyvä kokeilla. Etenkin syksyllä ja talvella on sääoloja, joissa ei ole käytettävissä mitään kuivaa palomateriaalia. Sytykkeitä on hyvä testata retkellä, mutta kololla voi myös vuolla ja kokeilla sytykkeiden tekemistä ilman sytyttämistä. Nuotion sytykkeenä ei saa koskaan käyttää polttonesteillä valeltuja puita tms. Polttonesteet kuuluvat grillaukseen ja öljylamppuun ja niiden pakkauksiin on hyvästä syystä painettu "Vaarallinen" -teksti. Vinkki! Parhaiten sytykkeitä löytyy esim. halkolaatikon pohjalta tai puuliiterin lattialta, jonne on yleensä kasaantunut pieniä puutikkuja ja haloista irronnutta tuohta tai kaarnan paloja. Vinkki! Upottamalla tulitikun massapään steariiniin saat varsin hyvin vedenpitäviä ja syttyviä tulitikkuja leiriolosuhteisiin.

Lisää vinkki

Liite