Seikkailija tunnistaa lähivesistöjen tavallisimmat kasvit ja eläimet.

Valikko

Vesistöt


Tavoite:

Seikkailija tunnistaa lähivesistöjen tavallisimmat kasvit ja eläimet.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu vesistöjen kasvillisuuteen ja eläimiin. 

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Yksin
Paikka Ulkona Vesillä Vierailukohteessa
Taitoalueet Luonto Vesillä liikkuminen
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo toimii asiantuntijana, kannustaa ja rohkaisee. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Länsi - viihtyminen retkellä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Järven tai joen ranta on kiehtova tutkimus- ja retkikohde. Retkellä kannattaa tutkia sekä rannan eliöitä että itse vettä. Myös ihmisen näkökulma tutkittavaan rantaan on kiinnostava. Voitte tutustua lähialueen vesistöön WWF:n Vesistömysteeri -mobiilipelin avulla! Katsokaa tarkemmat ohjeet pelin pelaamiseen WWF:n sivuilta: https://wwf.fi/opettajille/opetusmateriaalit/mobiilioppimateriaalit/ Vinkki: WWF

Seikkailija osallistuu saariston perinnemaiseman entisöintiin tai hoitoon.

Seikkailija pitää havaintopäiväkirjaa purjehduksen aikana. Tarvikkeet: paperi, kynä, lintu- ja kasvikirja.

Seikkailijat valmistavat kasvion rannan kasveista. Kasviot voidaan koota esimerkiksi vartioittain kasvioihin, tai koko joukkue voi koota yhden isohkon kasvion lippukunnalle.

Seikkailijat tekevät kasviretken rannalle. Kasvikirjat on hyvä varata mukaan. Kasveja kannattaa tarkastella rannan eri kasvillisuusvyöhykkeissä. Osa rannan kasveista viihtyy melko kaukana vedestä, osa puolestaan kasvaa kokonaan vedessä. Seikkailijat voivat tutkia myös, millaisia ominaisuuksia kasvilla pitää olla, jotta se voi elää esimerkiksi ruovikon seassa, kalliolla tai kokonaan vedessä.

Seikkailijat täyttävät lasipurkin lähivesistön vedellä. Joukkue laittaa purkin muutamaksi päiväksi aurinkoon. Tämän jälkeen seikkailijat tutkivat vettä suurennuslaseilla tai mikroskoopilla. Mitä eliöitä vedessä näkyy? Lähde: Norges speiderforbund

Seikkailijat ottavat ämpärillä vettä rannasta. Mitä selkärangattomia vedessä on? Tutkimista varten kannattaa varata mikroskooppi.

Joukkue tekee linturetken meren tai järven rantaan. Seikkailijat yrittävät tunnistaa mahdollisimman monta lintulajia. Lintukirja kannattaa ottaa mukaan. Vartiot voivat myös tehdä viiden minuutin kokeen ja istua viisi minuuttia hiljaa rantaa, veden pintaa ja taivasta katsellen. Viiden minuutin jälkeen voidaan listata, kuinka monta joutsenta, hanhea, sorsaa, kahlaajaa, lokkia ja tiiraa havaittiin. Entä kuka tunnisti lajeja tarkimmin? Mitä lintuja näkyi eniten? Samalla vartio voi miettiä, mitä ravintoa ja pesänrakennustarpeita juuri tällä rannalla on tarjolla linnuille. Mitkä lajit viihtyvät sen perusteella tällä rannalla hyvin?

Seikkailijat lähtevät kalaan. He yrittävät tunnistaa pyytämänsä kalat.

Lisää vinkki

Liite