Seikkailija on saanut uuden retkeilykokemuksen ja ottanut vastuuta.

Valikko

Yövyn tulilla


Tavoite:

Seikkailija on saanut uuden retkeilykokemuksen ja ottanut vastuuta.

Kuvaus:

Seikkailija yöpyy avotulimajoitteessa tulilla ja harjoittelee toimimista kipinävahtina. 

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Isommassa porukassa
Paikka Metsässä
Taitoalueet Retkeily Tulenteko Turvallisuus Yhdistystoiminta
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo ohjaa majoitteiden pystyttämisessä, nuotion rakentamisessa ja tulen sytyttämisessä. Sampo jakaa kipinävuorot. Sampo huolehtii turvallisuudesta ja pitää turvallisuuden tunnetta yllä. Sampo varmistaa ennen nukkumaanmenoa, että kaikilla on kuiva ja mukava makuupaikka ja että kipinävahdit tietävät tehtävänsä.   Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Länsi - viihtyminen retkellä

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sampo kertoo tarina kipinävahdista, joka tekee kaiken väärin. Seikkailijat saavat korjata kaikki kohdat, joissa tehtiin väärin. Keskustellaan siitä, kuinka virheet olisi voitu välttää tai kuinka ne korjattaisiin, jos itselle sattuisi samoin. Esimerkkivirheitä: kipinävahti ei siirrä kamiinaa koskettavaa tai liian lähellä tulta olevaa makuupussia kauemmas; nuokkuu omassa makuupussissaan kipinävuoronsa ajan; ei pidä vesisankoa lähettyvillä; lähtee puoleksi tunniksi huussiin; häiritsee nukkujia juttelemalla parinsa kanssa kovaäänisesti; unohtaa lisätä puita; laittaa jonkun kuivumassa olevat kumisaappaat liian lähelle tulta; unohtaa varmistaa, että seuraava kipinävahti on varmasti herännyt ennen kuin itse menee takaisin nukkumaan.

Kun kipinävahdin tehtävät ovat suunnilleen muistissa, piirissä istuville seikkailijoille jaetaan äänestyskortit; esim vihreä = JUU ja punainen = EI. Sampo kaivaa isosta laukusta yksi kerrallaan esineen, ja seikkailijat äänestävät, voiko kipinävahti käyttää sitä. Juu-tavarat laitetaan yhten kasaan, ei-tavarat toiseen. Lopuksi kummatkin kasat käydään keskustellen läpi. Esimerkkejä tavaroista: voimakas otsalamppu, rannekello, pieni taskulamppu, Aku Ankan taskukirja, tulitikut, kännykkä, rapiseva sarjakuvalehti, tabletti, kuulokkeet, triangeli ja niin edelleen.

Kipinävahdin toimii nuotion palovartijana. Hän ei saa poistua paikalta eikä nukkua. Hän valvoo, ettei nuotio tai lennähtänyt kipinä sytytä tulipaloa. Kipinävahdin tehtävänä on myös pitää yllä tasaista, hyvää lämpöä. Se on vaikeampaa kuin uskoisi. Jäiset tai märätkin puut palavat, kunhan ne ovat riittävän pienikokoisia ja asetetaan hehkuvalle hiillokselle. Kipinävahti kuivattelee ja kääntelee kuivumaan asetettuja tavaroita sekä huolehtii, etteivät tavarat pääse kärventymään. Hän huolehtii yörauhasta sekä herättää kunnolla seuraajansa ja odottelee rauhassa, kunnes tämä on päässyt jalkeille asti. Kipinävahti valvoo aina nuotion äärellä, ei koskaan makuupussissaan. Seikkailijat huolehtivat kipinävahdin tehtävästä pareittain. Yhdenkään seikkailijan ei tarvitse valvoa yksin. Kokeneet, vanhemmat retkeläiset voivat kokeilla yksinkin valvomista. Kipinävahdin tehtävät käydään aina läpi jokaisella retkellä ennen yöpymistä. Kipinävahdilla pitää aina olla vesisanko nuotion tai kamiinan lähettyvillä.

Tuli sytytetään aina laavun eteen, joten laavu kannattaa sijoittaa niin, että tuuli käy laavun sivulta. Näin savu ei tule suoraan nukkujien päälle. Jos mahdollista, tulet kannattaa rakentaa noin 50 cm nukkujia korkeammalle. Tällöin lämpösäteet ulottuvat laavun perälle asti. Laavun pohjan tulisi myös viettää loivasti nuotioon päin. Laavussa nukutaan jalat tuleen päin, sillä niitä alkaa palella ensimmäisenä. Isosta kivestä tai muusta vastaavasta saa hyvän lämmönheijasteen, jos pystyttää laavun niin, että tulet jäävät kiven ja laavun väliin. Kun yövytään tulilla tai talviteltassa kamiinan lämmössä, tarvitaan aina kipinävahtia. Tulta ei saa koskaan jättää yksin.

Joskus kipinävuorossa istuminen voi tuntua tylsältä, koska tahtoisi mieluummin nukkua. Vuoron ajaksi voi keksiä jotain hauskaa puuhaa, joka ei vie liiaksi huomiota tulen vartioinnilta. Kipinävahdin tehtävän aikana voidaan kirjoittaa vartion kipinäkirjaa tai vaikka jatkotarinaa. Aamulla joukkue lukee, mitä hauskaa tai jännittävää yön aikana on tapahtunut tai millainen tarina yön tunteina syntyi.

Vartio pystyttää majoitteensa. Sen jälkeen vartio valmistautuu yöhön: hakkaa vartioittain puita, rakentaa nuotiopohjat, tekee sytykkeitä ja sytyttää tulet. Lopuksi joukkue laatii kipinälistat. Yön aikana valvotaan tulta kipinävuoroissa. Retken lopussa seikkailijat keskustelevat yöpymisestä ja kipinävahtina olemisesta.

Lisää vinkki

Liite