Seikkailija tuntee Suomen lippuun liittyviä yleisiä käytänteitä.

Valikko

Siniristilippu


Tavoite:

Seikkailija tuntee Suomen lippuun liittyviä yleisiä käytänteitä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu Suomen lippuun ja lippuun liittyviin tapoihin.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: Partiokulttuuri suomalainen-kulttuuri
Kesto:
Kasvatustavoitteet: yhteisoon-kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sampo toimii asiantuntijana. Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Länsi

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Jaa jokaiselle seikkailijalle lappu, jonka toisessa päässä on jonkin liputuspäivän päivämäärä, toisessa liputuspäivän nimi. Seikkailijat yrittävät muodostaa mahdollisimman pitkän letkan, jossa kutakin päivämäärää seuraa oikea liputuspäivän nimi. Lunttilappu pitää olla esim. kolon seinässä, muuten domino ei onnistu.

Leikitään hedelmäsalaatin säännöin: Istutaan piirissä tuoleilla, leikinjohtaja on keskellä piiriä. Hän jakaa osallistujille liputuspäivät: Kalevalan päivä, Runebergin päivä jne. Sama päivä voi tulla kahdelle tai useammalle. Leikinjohtaja huutaa esimerkiksi ”Kalevalan päivä”, jolloin kaikki Kalevalan päivät vaihtavat paikkaa ja leikinjohtaja yrittää ehtiä ensin yhdelle tuolille. Viereiselle tuolille ei saa mennä. Kun leikinjohtaja huutaa ”Lippuvartio”, kaikki vaihtavat paikkaa. Ilman tuolia jäänyt aloittaa uutena leikinjohtajana.

Suomen lipun mittasuhteet jäävät helposti mieleen laulun avulla: ”Viisi kolme, kymmenen, on pituus lipussa. Neljä, kolme, neljä, neljä, kolme, neljä. Suomen lipun leveys on silloin oikea.” (Ukko Nooa –sävel)

Tutustutaan Suomen lipun käyttöön partiossa. Millaisia erilaisia Suomen lippuja on olemassa? Mitkä ovat Suomen lipun mittasuhteet? Seikkailijat piirtävät Suomen lippuja oikeassa mittasuhteessa.

Opetellaan yleisimmät liputuspäivät sekä liputukseen liittyvät kellonajat.

Käydään läpi Suomen lipun käyttöä merillä. Milloin lippua käytetään? Missä lippua pidetään?

Tarvikkeet: paperia, sinisiä puuvärikyniä, lyijykyniä, viivoittimia, seinä- tai taskukalentereja, Suomen lippu

Suomen lippu -peli Afrikan tähden peli-idealla. Sampo tai vartio tekee Suomen kartasta pelilaudan ripottelemala eri kaupunkeihin numeroituja pisteitä. Kun pelaaja pääsee nopan heitolla pisteeseen, kääntää hän esiin numeroidun kortin, jossa kerrotaan jostakin suomalaisesta liputuspäivästä. Esimerkiksi Mikael Agricolan päivä on sidottu Turkuun. Peli etenee perinteisen Afrikan tähden sääntöjen mukaan, vastaan voi tulla esimerkiksi rosvo, jonka kohdatessaan seikkailija joutuu tekemään toiminnallisen suorituksen. Vain mielikuvitus on rajana. Voittaja on se, joka ensimmäisenä löytää Suomen lipun. Pelin voi rakentaa myös maastopeliksi.

Lisää vinkki

Lisää liite