Seikkailija löytää ilon, jota toisen huomioiminen antaa.

Valikko

Yhteinen välipala


Tavoite:

Seikkailija löytää ilon, jota toisen huomioiminen antaa.

Kuvaus:

Seikkailija yllättää perheensä järjestämällä yhteisen välipalan, johon hän on leiponut syötävää.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kololla Kotona
Taitoalueet Arjen taidot Palvelu Ruuanlaitto
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet
Johtajan tehtävä: Sampo etsii sopivan reseptin. Sampo vastaa turvallisuudesta, jos leipomista harjoitellaan kololla. Vartionjohtaja jakaa tehtävät vartiossaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Palvelu

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vartiot harjoittelevat välipalan valmistelua ja leipomista. Erityisruokavalio huomioidaan. Seuraavassa tapaamisessa käydään läpi perheiden reaktiot.

Korvapuustit Ainekset: 5 dl maitoa 2 dl sokeria 1 kananmuna 1 rkl kardemummaa 1 tl suolaa 50 g hiivaa 13-15 dl vehnäjauhoja 150-200 g leivontamargariinia Täyte: 100 g leivontamargariinia 1 dl sokeria 2 rkl kanelia Voiteluun: kananmunaa Pinnalle: raesokeria Ohje: Sekoita kädenlämpöiseen maitoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhot ja huoneenlämpöinen margariini. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapala suorakaiteenmuotoiseksi levyksi (30 x 60 cm). Levitä taikinalevylle puolet huoneenlämpöisestä margariinista sekä sokerista. Ripottele päälle kanelia. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi. Nipistä saumakohta hyvin kiinni ja jätä sauma pöytää vasten. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä vinottain paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta 4-5 cm ja kapeammalta noin 2 cm. Nosta palat pystyyn niin, että kapeampi puoli tulee ylöspäin. Paina molemmilla peukaloilla pullan päältä taikina aivan pohjaan asti. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle. Leivo toinen taikinapala samalla tavalla. Anna pullien kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Sämpylät Ainekset 5 dl maitoa 1 1/2 tl suolaa 2 rkl sokeria tai hunajaa 25 - 50 g hiivaa 3 dl kaurahiutaleita n. 7 dl sämpyläjauhoja 1/2 dl juoksevaa margariinia Sekoita kädenlämpöiseen maitoon suola, sokeri ja hiiva. (Suuremmalla hiivamäärällä taikina nousee nopeammin.) Lisää kaurahiutaleet ja vähitellen sämpyläjauhot. Alusta taikinaan lopuksi margariini. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi, näin syntyy kuohkeita sämpylöitä. Peitä liinalla, anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 18 osaan. Pyörittele paloista sämpylöitä. Kohota hyvin liinan alla. Jos haluat, voitele sämpylät maidolla ja ripota pinnalle kaurahiutaleita tai seesaminsiemeniä. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 12 min.

Ellei kololla ole uunia voitte leipoa iranilaisia leipiä. Ainekset: 4 dl vehnäjauhoja 10 g tuoretta hiivaa 1/2 tl suolaa ripaus sokeria 1 1/2 – 2 dl haaleaa vettä Sekoita kulhossa jauhot, suola ja sokeri. Murenna mukaan hiiva. Lisää seokseen vettä niin paljon, että syntyy kiinteä, mutta pehmeä taikina. Jatka vaivaamista kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa liinalla peitettynä, lämpimässä paikassa noin tunti. Jaa taikina 10–12 osaan ja kauli paloista jauhotetulla alustalla noin 1 mm paksuisia pyöreitä leipiä. Paista leivät paksupohjaisessa paistinpannussa, kovalla lämmöllä, molemmin puolin niin, että leivistä tulee ruskeapilkkuisia. Puhdista pannu silloin tällöin talouspaperilla. Leipiä voi paistaa myös trangialla tai nuotiolla. Pane valmiit leivät vadille, liinan alle ja tuo ne myös peitettyinä tarjolle. Leivät kuivuvat helposti.

Lisää vinkki

Liite