Seikkailija tietää, mihin lippukunnan ja joukkueen toimintaan kuluu rahaa ja miten sitä kerätään.

Valikko

Adventtikalenteri


Tavoite:

Seikkailija tietää, mihin lippukunnan ja joukkueen toimintaan kuluu rahaa ja miten sitä kerätään.

Kuvaus:

Seikkailijat käyvät läpi, mihin kaikkeen joukkueen toiminnassa kuluu rahaa. Seikkailija osallistuu varainhankintakampanjaan.  

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Palvelu Partiokulttuuri Talous Varainhankinta Yhdistystoiminta
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto 1 - 4 tuntia
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo toimii asiantuntijana ja informoi huoltajia kampanjasta. Sampo toimii lippukunnan kampanjavastaavan antamien ohjeiden mukaan.   Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan.  

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen - varusteet

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue pohtii myös adventtikalenterin viestiä. Adventti sanana merkitsee odottamista ja se tulee kristillisestä perinteestä, jossa on odotettu Jumalan tulemista. Kristillisen uskon mukaan Jumala syntyi ihmiseksi jouluna, Jeesus –vauvana. Adventin aika on valmistautumista tähän suureen juhlaan, jouluun. Valmistautumisen aikana on lupa hiljentyä pohtimaan tärkeitä kysymyksiä kuten mikä on suhteeni itseeni ja lähimmäisiini, mikä on suhteeni Jumalaan. Millaista viestiä joulun odotuksesta tämänvuotinen partiolaisten adventtikalenteri antaa? Jos suunnittelisit sinne yhden luukun, joka kertoisi sinulle jostakin tärkeästä asiasta odottamisessa ja juhlaan valmistautumisessa, niin mitä siinä luukussa olisi? Joukkue pohtii yhdessä millaisista asioista ryhmän suunnittelemat luukut rakentuvat. Mitä ajatuksia kukin sai muiden suunnittelemista luukuista?

Sampo tulostaa lippukunnan tilinpäätöksestä eri meno- ja tulokohdat seteleiksi, joiden koko määräytyy summan mukaan. Setelit laitetaan hattuun ja seikkailijat vetävät hatusta vuorotellen setelin. Joukkue miettii porukalla, onko kyseessä tulo vai meno. Seteliä verrataan myös muihin kohtiin. Lopuksi setelin voi liimata seinällä olevaan julisteeseen tulojen tai menojen puolelle ennen seuraavan setelin vetämistä hatusta.

Vartio arvioi, miten paljon rahaa kuluu yhden päivän ruokiin. Vartionjohtaja kertoo arvion sammolle. Tämän jälkeen vartio menee ruokakauppaan selvittämään edellisen retken kauppalistan tuotteiden todelliset hinnat. Kauppareissun jälkeen joukkue pohtii, mistä johtuu, että hinta-arvio ei osunut oikeaan. Yllättikö jonkin tietyn tuotteen hinta? Lähde: Yhteiseen partioon

Joukkue sopii keskenään joko yhteisestä myyntituokiosta esimerkiksi läheisen kaupan edustalla tai jakaa lähiseudun alueet seikkailijaparien kesken ovella tapahtuvaa myyntiä varten.

Seikkailijat harjoittelevat myyntipuhetta pareittain. Toinen parista on asiakas ja toinen puolestaan myyjä, jonka tehtävänä on esitellä myytävä tuote tai keräyskohde asiakkaalle.

Sampo voi pyytää koloiltaan paikalle seikkailijoille vieraampia henkilöitä, joiden kanssa seikkailijat voivat harjoitella myyntitilannetta. Paikalle voi tulla esimerkiksi lippukunnan muuta johtajistoa tai lippukunnan vanhempainyhdistys.

Jos rahasta takaisin antaminen on seikkailijoille vierasta, kannattaa sitä harjoitella oikeilla rahoilla tai oikeaa muistuttavilla leikkirahoilla. Seikkailijat ostavat toinen toisiltaan leikisti myytäviä tuotteita ja harjoittelevat samalla vaihtorahan antamista. Sammon on hyvä muistuttaa myös kohteliaasta kielenkäytöstä myyntitilanteessa.

Yksi vartion jäsenistä esittää hankalaa asiakasta, jolle muu vartio pyrkii myymään varainhankintatuotteen tai jonka vartio pyrkii saamaan lahjoittamaan keräykseen rahaa. Seikkailijoiden tehtävänä on perustella mahdollisimman hyvin oma keräyskohde. Hankalana asiakkaana voi toimia myös vartionjohtaja tai sampo itse.

Seikkailijat tutustuvat sammon johdolla adventtikalenterien historiaan. Seikkailijat selvittävät vartioissa muun muassa kuinka kauan kalenteria on myyty, millaisia tarinoita ja kuvia siinä on ollut ja pohtivat yhdessä, mitä tarkoittaa adventti.

Joukkue tekee vartioittain tutkimustehtäviä kalenteripakkauksesta. Johtaja valmistelee etukäteen muutamia kysymyksiä, joihin seikkailijoiden on löydettävä vastaukset kalenterin pakkauksesta. Kysymyksinä voi olla esimerkiksi mitä kalenterin ostaja saa kaupanpäällisinä, paljonko kalenteri maksaa, kenelle kalenterin tuotto menee ja niin edelleen. Kun idea on muutaman esimerkin jälkeen selvillä, seikkailijat voivat itse keksiä lisää kysymyksiä. Tutkimustehtävät voi tehdä myös kilpailuna.

Lisää vinkki

Liite