Seikkailija osaa pukeutua oikein retkelle.

Valikko

Kerros kerrokselta


Tavoite:

Seikkailija osaa pukeutua oikein retkelle.

Kuvaus:

Seikkailija miettii, miten retkelle kannattaa pukeutua. 

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kololla Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Retkeily Turvallisuus
Kesto 1 - 4 tuntia
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo hankkii materiaalit ja ohjeistaa vartionjohtajia.  Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta. Vartionjohtaja katsoo, että vartio toimii sammon ohjeiden mukaan. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen - varusteet

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue vierailee kaupassa, joka myy retkeilyvaatteita. Sampo ottaa etukäteen yhteyttä kauppaan ja kysyy, voisiko joku myyjistä esitellä erilaisia retkeilyvaatteita ja niiden materiaaleja seikkailijoille.

Seikkailijat arvioivat vaatteita ja materiaaleja ja niiden sopivuutta vartioittain. Eri materiaaleja voi kastella ja kokeilla, miltä ne tuntuvat märkinä. Tarvikkeet: muistiinpanovälineet, lisäksi mahdollisesti varustelistoja ja eri materiaaleista tehtyjä vaatteita ja kankaita.

Jokaiselle vartiolle voi antaa tehtäväksi valmistella jostain talvipukeutumiseen liittyvästä aiheesta (esim. kerrospukeutumisesta tai vaatteiden kastumisesta) kertova pieni näytelmä tai muu esitys. Lopuksi vartiot esiintyvät muulle joukkueelle. Tämän jälkeen keskustellaan vielä yhdessä siitä, mitä on opittu.

Seikkailijat selvittävät vastaukset seuraaviin käytännön kysymyksiin. Sammon tehtävänä on antaa seikkailijoille mahdollisuus tehdä omia johtopäätöksiä eikä tarjota valmiita vastauksia. 1. Lämmittääkö kaksi ohutta sukkaa enemmän kuin yksi paksu? Seikkailijat laittavat toiseen käteen kaksi ohutta villasukkaa ja toiseen yhden paksun puuvillasukan ja menevät ulos. Tuntuuko eroa käsien lämpötilassa? Testin voi tehdä useamman erilaisen sukan kanssa. 2. Minkälaiset vaatteet ovat hyvät tuulisella säällä? Vartio kokeilee kynttilän sammuttamista puhaltamalla eri materiaaleista olevien vaatteiden läpi. Sammon tehtävänä on muistuttaa ja huolehtia turvallisuudesta tulen kanssa. 3. Minkälaiset vaatteet ovat hyvät sateella? Seikkailijat roiskuttelevat vettä puuvillakankaalle, villalle ja sadevaatteelle. 4. Lämmittävätkö märät ja kuivat vaatteet yhtä paljon? Seikkailijat laittavat märän lapasen tai sukan toiseen käteen ja kuivan samanlaisen toiseen. Tämän jälkeen he menevät ulos ja kokeilevat tuntuuko lämpimyydessä eroa. Seikkailijat voivat myös vertailla märkää villasukkaa ja puuvillasukkaa. 5. Seikkailijat laittavat lämmintä vettä kahteen samanlaiseen termospulloon. He laittavat korkin toiseen pulloon paikalleen, mutta toinen jätetään auki. Seikkailijat vertailevat hetken päästä vesien lämpötiloja. He voivat todeta, että vesi on lämpimämpää termospullossa, jossa oli korkki kiinni. Samalla tavalla pipo pitää kehon lämpimänä. Lähde: Scouterna

Lisää vinkki

Liite