Seikkailija osaa huolehtia siisteydestä ja puhtaudesta retki-, leiri- tai purjehdusoloissa.

Valikko

Putipuhdas


Tavoite:

Seikkailija osaa huolehtia siisteydestä ja puhtaudesta retki-, leiri- tai purjehdusoloissa.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu henkilökohtaisen hygienian hoitoon ja sen merkitykseen retkioloissa. 

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vesillä
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Kestävä kehitys Retkeily
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo ohjaa, opettaa ja auttaa seikkailijoita oivaltamaan itse.  Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen - varusteet

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Puhtaus on osa myös monien uskontojen uskoa. Esimerkiksi islamissa annetaan ohjeita sekä henkilökohtaisen hygienian hoitoon että rituaaliseen puhtauteen. Monissa uskonnoissa tavoitellaan myös mielen puhdistautumista kaikesta turhasta (esim. mietiskely/meditaatio tai rukous) ja sydämen puhdistamista kaikesta pahasta (esim. puhdistautumisriitit kuten peseytyminen tai anteeksipyytäminen). Joukkue testaa hiljentymistä viettämällä 10-15 minuutin meditaatiohetken ryhmässä. Hiljentymisen jälkeen joukkue keskustelee siitä, miten se auttaa ajatustenpuhdistamiseen. Joukkue voi myös keksiä esimerkkejä tilanteista, joissa ihminen saattaa haluta, että voisi puhdistaa ajatuksensa tai sydämensä. Kukin voi miettiä itsekseen myös omia kokemuksiaan asiasta tai asiaa voi pohtia vaikka tämän tarinan kautta (Junnupostilla 2014). Mitä sinä tekisit, jos olisit Kaapo? Mitä sinun mielestäsi pitäisi tehdä? Enää yksi asiakas edellä. Hihnalla liukuivat kassaa kohti kaksi suklaapatukkaa ja pullo limsaa. Kaapo puristi kädessään kolmea euroa. - Tasan kolme euroa. Kaapo ojensi tarkkaan lasketut rahat, mutta ei katsonut myyjää. Käsiä hikoilutti. Jonni odotti ulkona. Poikia pitkään vaivannut makeannälkä saisi pian helpotusta. Kaapo haukkasi suklaata ahneesti. Se ei maistunut juuri miltään. Ei yhtään niin hyvältä kuin oli ajatellut. Limsakaan ei maistunut. - Juo sinä loput, hän sanoi Jonnille. Jonni hörppi tyytyväisenä pullon sisällön, mutta Kaapoa alkoi harmittaa. Kotiin tultua harmitus vain kasvoi. Pelottikin. Entä jos joku saisi selville, että rahat oli otettu pikkuveljen laatikosta? Kaapo päätti unohtaa koko jutun, mutta asia ei vaan jättänyt häntä rauhaan. Kaapo oli huonolla tuulella. Äitikin ihmetteli ja kyseli oliko jotain sattunut. Kaapo vain ärisi vastauksen: mitään ei ole sattunut! Asia tuli mieleen koko illan. Miten noin pienestä asiasta saattoikin kasvaa noin iso juttu. Ehkä hän voisi salaa palauttaa rahat myöhemmin. Vai pitäisikö sittenkin kertoa? Äiti kyllä suuttuisi ja veli myös.

Retkellä jokainen on osan aikaa (osallistujien määrästä riippuen yksin tai pareittain) hygieniavastaavana tai osallistuu retkellä eri vastuualueiden hoitamiseen. Seikkailija voi olla keittiöapulainen, saunamajuri, siivousmestari, jätevastaava, tiskitaneli tai wc-ankka. Retkellä voi myös pitää kirjaa siitä, että kaikki tarpeellinen tulee tehtyä.

Joukkue keskustelee ensin yhdessä siitä, mikä retkiolosuhteissa on erityisen haastavaa siisteydestä ja puhtaudesta huolehtimisessa. Mitä retkelle pitää ottaa mukaan? Sampo muistuttaa seikkailijoita luontoystävällisyydestä shampoissa ja saippuoissa. Pesulle ei mennä järveen tai mereen, vaan saippuat huuhdellaan saunassa tai rannan puolella. Vartiot laativat tämän jälkeen aiheeseen liittyviä tietokilpailukysymyksiä. Lopuksi vartiot kysyvät kysymyksensä toisissa vartioissa olevilta.

Kuukautiset eivät estä retkelle tai leirille osallistumista ja tästä kannattaa keskustella seikkailijoiden kanssa etukäteen. Asia kannattaa ottaa luonnollisena osana aikuistumista ja varmistaa, että seikkailijat uskaltavat tarvittaessa kääntyä sammon tai muun aikuisen johtajan puoleen. Ensimmäiset kuukautiset voivat alkaa kesken retken tai leirin, joten johtajan tulee olla varautunut ja pitää aina terveyssiteitä mukana retkillä ja leireillä, esim. vakiovarusteena vartion ea-laukussa. Sampo huolehtii myös siitä, että asiasta puhutaan vanhempienkin kanssa reissun jälkeen.

Lisää vinkki

Liite