Seikkailija osaa veistellä sekä ojentaa ja säilyttää puukkoa turvallisesti.

Valikko

Puukko


Tavoite:

Seikkailija osaa veistellä sekä ojentaa ja säilyttää puukkoa turvallisesti.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee puukon käyttöä. Seikkailija veistelee ja tutustuu turvallisuussääntöihin. 

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Yksin
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Kädentaidot Retkeily Turvallisuus
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sammon tehtävänä on huolehtia turvallisuudesta. Hän kertoo joukkueen puukkosäännöt, näyttää oikeat vuolemisotteet sekä korjaa virheelliset työskentelytavat. Myös puukon kuljettamista ja ojentamista on syytä harjoitella. Sampo huolehtii paikalle riittävästi puukkoja sekä ensiapuvälineet. Tarvittaessa hän valmistaa veistettävän esineen mallin. Tylsällä puukolla sattuu helpommin haavereita. Sammon kannattaa siksi varmistaa, että kaikki vartiolaiset harjoittelevat terävällä välineellä. Sammon on hyvä muistaa veistelyä harjoiteltaessa, että aloittelijan ei kannata harjoitella vuolemista ulkona kun on kylmää. Tällöin vuolemisesta tulee hyvin haastavaa hanskojen vuoksi tai sormien ollessa kylmyydestä jäykät.    Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on valvoa turvallisuutta veistämistilanteessa. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen - varusteet

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Jokainen seikkailija valmistaa itselleen puulusikan. Lusikan ääriviivat piirretään puuhun. Lusikan perusmuoto veistetään esiin puukolla. Sitten lusikkaa aloitetaan kovertamaan. Tämä käy helpoimmin polttamalla. Puun päälle laitetaan pari hehkuvaa hiiltä ja hiiliin puhalletaan puhallusputkella tai pillillä. Ohuet reunat suojataan esimerkiksi savella. Musta, poltettu kuoppa kaavitaan puhtaaksi esimerkiksi pyöreällä kivellä ja pahimmat säröt poistetaan puuviilalla tai raspilla. Lopuksi lusikka hiotaan hiekkapaperilla. Lusikka kannattaa laittaa ennen käyttöönottoa vuorokaudeksi vahvaan suolaveteen, jotta se ei halkeaisi käytössä, ja öljytä lopuksi ruokaöljyllä.

Voiveitsi ja paistolasta ovat helppoja vuolemistehtäviä aloittelijoille.

Seikkailijat valmistavat vartioittain puukonkäsittelyohjetaulut ja veistävät kehykset taululle. Ohjeet voivat olla seuraavanlaiset: - Puukko säilytetään tupessa. - Puukko ojennetaan muille kahva edellä, hamarapuoli kämmeneen päin. - Puukkoa ei oteta mukaan peleihin ja leikkeihin, vaikka se olisi tupessa. - Puukko kädessä ei kävellä saati juosta. Kaatuessa tulee vahinko tai lipsahdus osuu ohikulkijaan. - Puukolla vuollaan aina itsestä poispäin ja varoen muita lähellä olevia. - Puukkoa ei heitellä kantoihin tai seiniin, koska se kimpoaa helposti takaisin tai muualle. - Puukkoa ei saa kantaa julkisella paikalla, koska se luokitellaan teräaseeksi.

Seikkailijat tekevät vartioittain kololle naulakot esimerkiksi partiopusseja varten. Naulakon pohjaksi käy lauta, koukuiksi joukkue etsii kaksihaaraisia puunoksia. Tarvikkeina voi käyttää puukkoa, sahaa, hiekkapaperia, nauloja ja vasaraa.

Puukko kuuluu partiolaisen perusvarusteisiin. Sopiva terän pituus on 7 - 10 cm tai partiolaisen oman kämmenen leveys. Liian ohut terä pureutuu puuhun liikaa. Tupen tulee olla sellainen, että puukko pysyy siinä hyvin. Puukon tulee olla puhdas, kuiva ja teroitettu. Puukon teroittamiseen käy hiomakivi, joskaan kaikkia puukkoja ei kuitenkaan voi teroittaa. - Puukkoa kannetaan aina tupessa ja se ojennetaan terästä kiinni pitäen ja terä alaspäin. - Puukkoa käytetään vain vuolemiseen. Puukkoa ei käytetä reikien tekoon tai kaivertamiseen, joihin on olemassa omat työkalunsa, kuten taltta, piikki ja pora. - Tylsä puukko on vaarallinen, sillä se lipeää helposti ja vaatii turhaa voimaa. - Ennen kuin veistää, kannattaa miettiä, mihin puukko voi vahingossa livetä: Onko edessä sormia, polvia, kavereita tai muuta vastaavaa? - Veistäminen tapahtuu AINA itsestä poispäin. - Tukeva ote, peukalo ei ole terän päällä - Älä veistä muita päin, äläkä kävele veistelevän kaverin eteen. - Älä veistä omia käsiä tai jalkoja päin, katso mistä kohtaa kepistä pidät kiinni! Keppiä ei voi nojata reiteen tai polveen. - Kiehisiä veistetään tekemällä ohuita pitkiä varovaisia veistoja pitkin halon sivua, mutta jättämällä ne kiinni halon alaosaan. Kun veistetään useampia suikaleita samasta kohdasta, ne kasaantuvat muodostaen monisuikaleisen kiehisen, jonka voi irrottaa viimeisellä vedolla. - Oksat karsitaan puukolla osoittamalla puu kärki alaspäin ja itsestä poispäin, ottamalla puusta kiinni ylempää kuin oksa ja vuolemalla läheltä runkoa oksan tyvestä oksan alapuolelta. Tällöin on hyvä tehdä pieniä työntäviä vetoja samalla kääntäen ranteella puukon terää poispäin rungosta pyöreällä liikkeellä. - Halkoja tehdään asettamalla puukko pienen halon päälle vaakatasoon terä alaspäin. Puukko pidetään koko ajan vaakatasossa ja painetaan puukon kahvasta toisella kädellä alaspäin ja hakataan toisella halolla ylimenevää teräpäätä alaspäin. Alle tulee aina laittaa puu alustaksi. - Veistellessä kannattaa valita istumapaikat niin, että kaikilla on runsaasti tilaa ympärillään. Jokainen voi esimerkiksi istua eri puun juureen. Seikkailijat voivat myös istua vartioittain samalla makuualustalla niin, että joka toisella on jalat vasemmalle ja joka toisella oikealle.

Lisää vinkki

Liite