Seikkailija on tutustunut ruokalistan suunnitteluun ja päätöksentekoon ryhmässä.

Valikko

Ruoasta päättäminen


Tavoite:

Seikkailija on tutustunut ruokalistan suunnitteluun ja päätöksentekoon ryhmässä.

Kuvaus:

Seikkailija osallistuu retken ruokalistan suunnitteluun ja sitä kautta päätöksentekoon ryhmässä. 

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kololla
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Kaveritaidot Retkeily taitoalueet.ruoanlaitto Talous Vaikuttaminen
Johtamistaito johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo ohjaa ja opastaa, muistuttaa huomioitavista asioista ja huolehtii, että ruoista tulee retkelle sopiva kokonaisuus. Sampo huolehtii siitä, että myös erityisruokavaliot otetaan huomioon ruokalistaa suunniteltaessa.  Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä, ja jakaa tehtäviä vartion sisällä. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen - varusteet

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Ruokaan liittyy myös katsomuksellisia kysymyksiä. Esimerkiksi osa muslimeista ei syö sianlihaa, juutalainen ei yhdistä maito- ja lihatuotteita tai hindu ei syö lainkaan lihaa uskontoon liittyvistä syistä. Osa ihmisistä uskontoon katsomatta pitää kasvisruokaa oikeana valintana luonnon hyvinvointiin liittyvistä syistä eikä syö lihaa tai eläinperäisiä tuotteita. Osa on allerginen jollekin. Joku ei pidä jostakin ruoka-aineesta. Ennen ruokalistan suunnittelua ryhmän pitää ratkaista seuraavat kysymykset: - Onko kaikki syyt ruoka-ainerajoitteisiin yhtä hyviä ja otetaanko ne ryhmän ruokia valitessa huomioon? - Tehdäänkö kaikille sama ruoka, joka sopii vai useampi eri ruoka, jotta jokaiselle löytyy sopiva? Seikkailijat voivat kertoa mielipiteensä esimerkiksi asettautumalla janalle väitelauseisiin liittyvien vastaustensa perusteella. Samaa mieltä olevat menevät tilan toiselle puolelle tai johtajan näyttämälle janalle, eri mieltä toiselle. Janoilla seisten joukkue käy keskustelua miksi kukin valitsi sen puolen jonka valitsi. Mikä näyttää olevan ryhmän enemmistön kanta?

Joukkue keskustelee siitä, minkälaisia erityisvaatimuksia ruoanlaitossa on retkellä. Retkellä on huomioitava ruokien säilyvyys ja se, että pakkaukset ovat retkikäyttöön sopivat ja kevyet kantaa. Joukkue miettii, mitä muita asioita pitää ottaa huomioon ruokalistaa suunniteltaessa. Miten ryhmän jäsenten allergiat ja retken pituus ja rankkuus vaikuttavat? Minkä verran aterioita tarvitaan ja miten ne valmistetaan? Kuinka huomioidaan ruoan terveellisyys ja monipuolisuus retkelläkin? Minkälainen ruoka on ympäristöystävällinen? Entä miten ruoan hinta pysyy alhaisena? Jokainen vartio suunnittelee yhden aterian.

Lisää vinkki

Liite