Seikkailija osaa veistellä sekä ojentaa ja säilyttää puukkoa turvallisesti.

Valikko

Puukko


Tavoite:

Seikkailija osaa veistellä sekä ojentaa ja säilyttää puukkoa turvallisesti.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee puukon käyttöä. Seikkailija veistelee ja tutustuu turvallisuussääntöihin.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: Kädentaidot Turvallisuus
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on huolehtia turvallisuudesta. Hän kertoo joukkueen puukkosäännöt, näyttää oikeat vuolemisotteet sekä korjaa virheelliset työskentelytavat. Myös puukon kuljettamista ja ojentamista on syytä harjoitella. Sampo huolehtii paikalle riittävästi puukkoja sekä ensiapuvälineet. Tarvittaessa hän valmistaa veistettävän esineen mallin. Vartionjohtajan tehtävänä on valvoa turvallisuutta veistämistilanteessa. Puukko kuuluu partiolaisen perusvarusteisiin. Sopiva terän pituus on 7 - 10 cm tai partiolaisen oman kämmenen leveys. Liian ohut terä pureutuu puuhun liikaa. Tupen tulee olla sellainen, että puukko pysyy siinä hyvin. Puukon tulee olla puhdas, kuiva ja teroitettu. Tylsällä puukolla sattuu helpommin haavereita. Sammon kannattaa siksi varmistaa, että kaikki vartiolaiset harjoittelevat terävällä välineellä. Puukon teroittamiseen käy hiomakivi, joskaan kaikkia puukkoja ei kuitenkaan voi teroittaa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Joukkue valmistaa vuolemalla kehykset lasnäolotaululle tai vaikka puukonkäsittelyohjeille. Ohjeet voivat olla seuraavanlaiset:
- Puukko säilytetään tupessa.
- Puukko ojennetaan muille kahva edellä, hamarapuoli kämmeneen päin.
- Puukkoa ei oteta mukaan peleihin ja leikkeihin, vaikka se olisi tupessa.
- Puukko kädessä ei kävellä saati juosta. Kaatuessa tulee vahinko tai lipsahdus osuu ohikulkijaan.
- Puukolla vuoleksitaan aina itsestä poispäin ja varoen muita lähellä olevia.
- Puukkoa ei heitellä kantoihin tai seiniin, koska se kimpoaa helposti takaisin tai muualle.
- Puukkoa ei saa kantaa julkisella paikalla, koska se luokitellaan teräaseeksi.

Naulakko
Joukkue tekee kololle naulakon esimerkiksi partiopusseja varten. Naulakon pohjaksi käy lauta, koukuiksi joukkue etsii kaksihaaraisia puunoksia. Tarvikkeina voi käyttää puukkoa, sahaa, hiekkapaperia, nauloja ja vasaraa.

Puulusikka
Jokainen seikkailija valmistaa itselleen puulusikan. Lusikan ääriviivat piirretään puuhun. Lusikan perusmuoto veistetään esiin puukolla. Sitten lusikkaa aloitetaan kovertamaan. Tämä käy helpoimmin polttamalla. Puun päälle laitetaan pari hehkuvaa hiiltä ja hiiliin puhalletaan puhallusputkella tai pillillä. Ohuet reunat suojataan esimerkiksi savella. Musta, poltettu kuoppa kaavitaan puhtaaksi esimerkiksi pyöreällä kivellä ja pahimmat säröt poistetaan puuviilalla tai raspilla. Lopuksi lusikka hiotaan hiekkapaperilla. Lusikka kannattaa laittaa ennen käyttöönottoa vuorokaudeksi vahvaan suolaveteen, jotta se ei halkeaisi käytössä, ja öljytkää lopuksi se ruokaöljyllä.

Sammon on hyvä muistaa veistelyä harjoiteltaessa, että aloittelijan ei kannata harjoitella vuolemista ulkona kun on kylmää. Tällöin vuolemisesta tulee hyvin haastavaa hanskojen vuoksi tai sormien ollessa kylmyydestä jäykät. Veistellessä kannattaa valita istumapaikat niin, että kaikilla on runsaasti tilaa ympärillään. Jokainen voi esimerkiksi istua eri puun juureen. Seikkailijat voivat myös istua vartioittain samalla makuualustalla niin että joka toisella on jalat vasemmalle ja joka toisella oikealle.
Lähde: Scouterna

Lisää vinkki

Lisää liite