Seikkailija selvittää, milloin ja miten leivonnassa käytetään kohotusaineena hiivaa, leivinjauhetta ja soodaa.

Seikkailija tuntee erilaisia tapoja kohottaa taikina.
Kohotusaineet tutuiksi
Tavoite:
Seikkailija tuntee erilaisia tapoja kohottaa taikina.
Tiedot
Pakollisuus
Valinnainen
Paikka
Kämpällä
Kololla


Taitoalueet
Ruuanlaitto
Kesto
1 h
Kasvatustavoitteet
Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä:
Sammon tehtävänä on ohjata seikkailijoita huomaamaan kohotusaineiden erot. Sampo järjestää kololle mahdollisuuden testata eri tapoja erilaisten leipomusten muodossa.
Hiiva sekoitetaan aina kädenlämpöiseen nesteeseen, ja sitä käytetään taikinoissa (pullataikinassa ja pizzapohjassa), joita halutaan nostattaa ennen paistamista. Leivinjauhe ja sooda sekoitetaan aina muihin kuiviin aineisiin (jauhoihin), ja niitä käytetään, kun leivonnaisten (kakkujen, kääretorttujen, muffinien) halutaan nousevan vasta uunissa.
Toteutusvinkit
Järjestys:
Viimeisimmät
2016-03-14 23:32:56
Vartio leipoo kolme erilaista leivonnaista, joissa kussakin käytetään eri kohotusainetta. Vartiolaiset saavat siinä yhteydessä käytännön kokemuksen siitä, miten eri kohotusaineita käytetään.
2016-03-14 23:32:57
Seikkailijat tutkivat eri leivonnaisten reseptejä. Miten esimerkiksi pullataikinan, piimäpohjaisen marjapiirakan ja kääretortun ohjeet eroavat toisistaan? Miten resepteissä käsketään lisäämään kohotusaine? Mitä eroa on taikinoissa, miksi joissakin käytetään hiivaa, toisissa taas soodaa tai leivinjauhetta?
Lisää vinkki