Seikkailija osaa seurata reseptin ohjeita. Hän tuntee resepteissä käytetyt mittayksiköt.

Valikko

Pullan leipominen


Tavoite:

Seikkailija osaa seurata reseptin ohjeita. Hän tuntee resepteissä käytetyt mittayksiköt.

Kuvaus:

Seikkailija leipoo pullia. Hän harjoittelee lukemaan itsenäisesti reseptiä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Arjen taidot Ruuanlaitto
Kesto A muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on huolehtia paikalle tarvittavat leipomisvälineet. Resepti kannattaa antaa seikkailijoiden itsensä luettavaksi, jotta he oppivat reseptin lukemista. Aikuisen tehtävänä on varmistaa, että seikkailijat ymmärtävät lukemansa ja osaavat noudattaa reseptin antamaa ohjetta. Sampo huolehtii, että erityisruokavaliot tulevat huomioiduksi.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leipuri

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Joukkue valmistaa pullataikinan. Pullataikina onnistuu esimerkiksi seuraavalla reseptillä: 200 g voita 5 dl maitoa 50 g hiivaa 2 dl sokeria 2 rkl kardemummaa 2 tl suolaa 1 kananmuna n. 15 dl vehnäjauhoja Voi sulatetaan mikrossa tai liedellä. Maito lämmitetään kädenlämpöiseksi ja joukkoon murennetaan hiiva. Nestettä sekoitetaan, kunnes hiiva on liuennut. Joukkoon sekoitetaan sokeri, kardemumma, suola ja kananmuna. Noin puolet jauhoista lisätään desilitra kerrallaan ja taikinaa vatkataan hetken aikaa. Loput jauhoista lisätään taikinaan vähitellen kädellä vaivaten. Loppuvaiheessa lisätään voisula. Noin yksi desilitra jauhoista kannattaa säästää, sen voi lisätä tarvittaessa alustamisen aikana. Taikinaa alustetaan, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Taikinakulho peitetään liinalla ja taikinaa kohotetaan lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. Pullataikinasta voi jokainen seikkailija leipoa esimerkiksi itsensä näköisen pullaukkelin, korvapuusteja, voisilmäpullia tai vaikkapa pitkon tulevalle retkelle. Pullia paistetaan 200 asteessa koosta riippuen 8–15 minuuttia.

Lisää vinkki

Liite