Seikkailija kokeilee eri säilöntätekniikkaa.

Valikko

Kasviksien säilöminen


Tavoite:

Seikkailija kokeilee eri säilöntätekniikkaa.

Kuvaus:

Seikkailija säilöö kasviksia tai sieniä joko suolaamalla tai kuivattamalla.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: arjen-taidot ruuanlaitto
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde terveys-ja-turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sampo auttaa järjestelyissä

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luonnontaitaja

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Suolasienien valmistus ohjeet löydät netistä hakemalla "suolasienet valmistus"

Kuivaaminen on perinteinen tapa säilöä kasviksia, sieniä, yrttejä, hedelmiä ja marjoja. Kuivattaessa tuotteesta poistetaan vettä ja tuotteet säilyvät hyviä useita vuosia. Maku- ja ravintoaineet säilyvät myös melko hyvin.

Tuotteita voidaan kuivata niin huoneenlämmössä, pannuhuoneessa kuin kasvikuivurissakin.


-Kasvikuivuri: paras lopputulos saadaan käyttämällä kasvikuivuria tai erilaisia lämpöpuhaltimia, joilla voidaan säätää kuivauslämpötila 30 - 50 asteen välille.
-Kiertoilmauuni: myös kiertoilmauunissa voi kuivata, jättämällä uunin luukun auki ja kytkemällä päälle vain ilmankierron.
-Tavallinen uuni: tavallista uunia käytettäessä uunin suuluukku saa olla auki ja uunin lämpötila alle 50 astetta.
-Pyykinkuivauskaappi: isompien erien kuivaukseen sopii myös pyykinkuivauskaappi, lämpö alle 40 astetta ja ovi saa olla välillä auki.
-Pannuhuone ja sauna: myös pannuhuone sopii kuivaamiseen ja kuiva, hiukan lämmin sauna.
-Huoneenlämpö: huoneenlämmössä voi kuivata perinteiseen tapaan yrttejä, omenarenkaita tai sieniä, mutta kuivausaika on pitkä ja lopputulos saattaa olla heikompi.

Kuivausaika
Kuivausaika vaihtelee eri menetelmissä sekä eri tuotteissa. Tuotteet laitetaan paloiteltuina (n. 1/2 cm paksuinen viipale) ohueksi kerrokseksi. Tuotteita tulisi käännellä hiukan kuivaamisen aikana, jotta ne kuivuvat tasaisesti.

Lisää vinkki

Lisää liite