Seikkailija kokeilee eri säilöntätekniikkaa.

Valikko

Kasviksien säilöminen


Tavoite:

Seikkailija kokeilee eri säilöntätekniikkaa.

Kuvaus:

Seikkailija säilöö kasviksia tai sieniä joko suolaamalla tai kuivattamalla.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Arjen taidot Ruuanlaitto
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Sampo auttaa järjestelyissä

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luonnontaitaja

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Yhdessä kokouksessa ehtii näppärästi säilömään esimerkiksi porkkanoita ja punajuuria. Ohjeessa olevan punajuuren voi korvata jollakin toisella säilöttävällä vihanneksella. Ohje: 2kg punajuuria suolaa mausteliemi: 1l vettä 4l etikkaa 3l sokeria 1 rkl suolaa 10 valkopippuria 10 neilikkaa 1 kanelitanko (chiliä) (piparjuurilastuja) (valkosipulin kynsiä) 1. Seikkailijat pesevät punajuuret ja keittävät ne kypsiksi miedossa suolavedessä. 2. He kuorivat kypsät punajuuret ja latovat ne purkkeihin. Punajuuret voivat olla kokonaisina, paloina, viipaleina ja raasteena. 3. Liemi: Seikkailijat keittävät vettä, sokeria ja kankaaseen käärittyjä mausteita noin 5 minuuttia. Halutessaan liemeen voi lisätä makua tuomaan esimerkiksi chiliä, piparjuurilastuja tai valkosipulia. Lopuksi seikkailijat lisäävät etikan ja kiehauttavat seosta vielä. 4. Seikkailijat nostavat maustepussin vedestä ja kaatavat liemen kuumana purkkeihin punajuurten päälle. Valkosipulit, piparjuuret ja chilit voi jättää purkkeihin makua antamaan.

Suolasienien valmistus ohjeet löydät netistä hakemalla "suolasienet valmistus"

Kuivaaminen on perinteinen tapa säilöä kasviksia, sieniä, yrttejä, hedelmiä ja marjoja. Kuivattaessa tuotteesta poistetaan vettä ja tuotteet säilyvät hyviä useita vuosia. Maku- ja ravintoaineet säilyvät myös melko hyvin. Tuotteita voidaan kuivata niin huoneenlämmössä, pannuhuoneessa kuin kasvikuivurissakin. -Kasvikuivuri: paras lopputulos saadaan käyttämällä kasvikuivuria tai erilaisia lämpöpuhaltimia, joilla voidaan säätää kuivauslämpötila 30 - 50 asteen välille. -Kiertoilmauuni: myös kiertoilmauunissa voi kuivata, jättämällä uunin luukun auki ja kytkemällä päälle vain ilmankierron. -Tavallinen uuni: tavallista uunia käytettäessä uunin suuluukku saa olla auki ja uunin lämpötila alle 50 astetta. -Pyykinkuivauskaappi: isompien erien kuivaukseen sopii myös pyykinkuivauskaappi, lämpö alle 40 astetta ja ovi saa olla välillä auki. -Pannuhuone ja sauna: myös pannuhuone sopii kuivaamiseen ja kuiva, hiukan lämmin sauna. -Huoneenlämpö: huoneenlämmössä voi kuivata perinteiseen tapaan yrttejä, omenarenkaita tai sieniä, mutta kuivausaika on pitkä ja lopputulos saattaa olla heikompi. Kuivausaika Kuivausaika vaihtelee eri menetelmissä sekä eri tuotteissa. Tuotteet laitetaan paloiteltuina (n. 1/2 cm paksuinen viipale) ohueksi kerrokseksi. Tuotteita tulisi käännellä hiukan kuivaamisen aikana, jotta ne kuivuvat tasaisesti.

Lisää vinkki

Liite