Seikkailija laittaa ja kokeilee hänelle uutta ruokaa.

Valikko

Ulkomaalainen ruoka


Tavoite:

Seikkailija laittaa ja kokeilee hänelle uutta ruokaa.

Kuvaus:

Seikkailijat laittavat valitsemilleen maille tyypillisen ateria.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Kansainvälisyys Ruuanlaitto
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sampo etsii sopivia reseptejä ja käy etukäteen kaupassa, ellei ehditä tehdä sitä yhdessä seikkailijoiden kanssa. Vartionjohtajat noutavat sammolta tarvittavat tarpeet ja ohjeet. Vartionjohtaja selvittää vartiolleen, mitä on tarkoitus tehdä ja jakaa tehtäviä vartion sisällä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Maailma

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Ezay – chilikastike Bhutanista Ezayta syödään Bhutanissa sekä dippikastikkeena, mausteena että riisin lisukkeena. 5 rkl chilijauhetta 2-3 kevätsipulia 1 sipuli 1,5 tomaattia kourallinen tuoretta korianteria 1 rkl vettä suolaa Joukkue hienontaa sipulin, kevätsipulit, tomaatit ja korianterin. Tämän jälkeen joukkue sekoittaa kaikki ainekset esimerkiksi huhmaressa. Lähde: DDS

Kisëlis – latvialainen kiisseli 2,5 dl rusinoita 6-10 luumua 4-6 omenaa 2 päärynää 2 persikkaa 2,5 dl raparperia 5 dl vettä 3 rkl maissitärkkelystä 2,5 dl rypälemehua Joukkue laittaa veden ja kuivatut hedelmät kattilaan ja laittaa sen jälkeen kattilan liedelle. Joukkue kuorii ja pilkkoo tuoreet hedelmät ja lisää ne kattilaan. Joukkue antaa kiisselin kiehua 60–90 minuuttia vähän väliä sekoitellen. Joukkue ottaa kiisselin liedeltä ja  sekoittaa sen tasaisemmaksi sauvasekoittimella. Joukkue lisää joukkoon mehun ja sokerin sekä maissitärkkelyksen sekoitettuna lämpimään veteen. Joukkue kiehauttaa kiisselin uudestaan ja antaa sen kiehua 2 minuuttia. Kiisseli on valmis syömistä varten kun se on saavuttanut huoneenlämmön. Kiisseli tarjoillaan maidon, kerman tai jäätelön kanssa. Lähde: DDS

Marokkolainen vihannespata couscousilla. Pata on mausterikas, muttei tulinen. Ainekset: 2 sipulia 2 valkosipulin kynttä 3 chiliä 2 dl vettä 1 tl sambal oelek 2 tl kurkumaa 1 tl suolaa 1 ml pippuria 80 g aprikooseja 40 g manteleita 1 purkki kikherneitä öljyä couscousia Vartio kuorii ja silppuaa sipulin ja valkosipulin. Vartio leikkaa chilit pituussuunnassa kahtia ja poistaa varren ja siemenet. Vartio pilkkoo chilit isoiksi paloiksi. Vartio puristaa mehun sitruunasta. Vartio paistaa sipulia, valkosipulia ja chiliä noin 5 minuuttia. Tämän jälkeen vartio lisää joukkoon sitruunanmehun, veden, sambal oelekin, kurkuman, suolan, pippurin, aprikoosit ja mantelit. Pata saa kiehua noin 20 minuuttia. Tämän jälkeen vartio lisää kikherneet ja antaa padan kiehua vielä 10 minuuttia. Vartio maustaa padan lopuksi suolalla ja pippurilla. Vartio keittää couscousin pakkauksessa olevan ohjeen mukaan ja tarjoilee sen padan kera. Lähde: DDS

NEPALILAISIA RESEPTEJÄ
Pinaattimuhennos-lisuke
Ainekset:
2 rkl chiliöljyä
1 kanelitanko
2 laakerinlehteä
1 tl juustokuminaa
3 kokonaista neilikkaa
0,5 tl kardemummaa
sipuli
1 cm pala tuoretta inkivääriä
1 tl kurkumaa
1 tl suolaa
200g tuoretta pinaattia
Kuori inkivääri sekä sipuli ja silppua ne hienoksi.
Paista sipulisilppua ja mausteita hetki öljyssä.
Silppua pinaatti pienemmäksi ja lisää pannulle.
Hauduta pari minuuttia sekoitellen.
Tarjoile lisukkeena.
Lähde: http://www.virgino.fi/reseptit/paaruoat/802-nepalilainen-pinaattimuhennos
Mangolassi (4-6 hlö)
Ainekset:
2 prk säilykemangoa valutettuna (a 425/250 g)
1/2 l maustamatonta jugurttia
1/2 dl sokeria tai maun mukaan
1-2 dl maitoa
Valuta mangot ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää muut aineet ja pyöräytä tasaiseksi.
Tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman sokeria.
Kaada juoma korkeisiin laseihin ja tarjoa heti.
Lähde: https://www.hellapoliisi.fi/juomat/mangolassi/
Nepalilainen kana
Ainekset
1 kg brolierinsuikaleita
3 kpl keskikokoisia sipuleita
4 kpl valkosipulin kynsiä
2 cm tuoretta inkiväärä
2 kpl chilipaprikoita
300g esikeitettyjä linssejä
200g maustamatonta jugurttia
ruokaöljyä (tai seesamöljyä)
2 tl suolaa
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl kurkumaa
1 rkl juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
Silppua sipulit, valkosipuli, inkivääri ja chili pieniksi palasiksi ja kuullota ruokaöljyssä (seesamöljy lisää itämaista aromia) pannulla. Väriä ei ainesten tarvitse saada.
Kaada kuullotetut ainekset isoon kattilaan.
Lisää jugurtti, linssit ja mausteet. Sekoita. Laita kattila miedolle lämmölle.
Paista kanat pannulla kypsiksi.
Lisää kypsät kanat kattilaan kastikkeen sekaan. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa mausteita makusi mukaan.
Anna hautua lämpimässä kastikkeessa muutaman minuutin ajan.
Tarjoa jasmiini- tai basmatiriisin sekä naan-leivän kanssa.
Paneer koseli – leipäjuustoa tomaatti-kermakastikkeessa (4annosta)
Valmistusaika 20 min + haudutusaika 20 min
Kastike:
2 valkosipulin kynttä
2 rkl voita
1 rkl inkivääriä raasteena
½ tl kanelia
½ tl jauhettua neilikkaa
1 tl garam masalaa
2 rkl tomaattipyreetä
400 g tomaattimurskaa
3 dl Cashewmaitoa
1 dl kuohukermaa
½–1 tl suolaa
1 tl hunajaa
300 g leipäjuustoa
Hienonna valkosipulinkynnet ja paista kaksi minuuttia voissa paistinpannulla. Lisää inkivääri, mausteet ja tomaattipyree ja jatka paistamista kaksi minuuttia. Lisää tomaattimurska ja anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
Lisää cashewmaito ja kuohukerma pannulle. Anna kiehahtaa.
Mausta kastike suolalla ja hunajalla. Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi ja lisää paistinpannulle.
Kuum enna kastiketta vielä noin 30 sekuntia niin, että leipäjuusto kuumenee mutta ei sula. Tarjoa heti keitetyn riisin kanssa

Joukkue laittaa ruoan ulkona trangialla.  Tarvikkeet: ruoka-ainekset, trangia

Lisää vinkki

Liite