Seikkailija osaa valmistaa ruokaa nuotiolla.

Valikko

Leipää nuotiolla


Tavoite:

Seikkailija osaa valmistaa ruokaa nuotiolla.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee käyttämään nuotiota ruuan valmistuksessa ja valmistaa itse leipää siinä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Ruuanlaitto Tulenteko
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on vastata nuotiohetken turvallisuudesta. Vartionjohtaja ohjeistaa seikkailijoita ruuanvalmistuksessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Retkikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Jos tikkupulla on jo seikkailijoille tuttua, voi joukkue tehdä jättitikkuleivän/-pullan. Joukkue tekee 10 kg tikkuleipätaikinaa. Joukkue kiertää taikinan riun ympäri. Joukkue paistaa leivän pitkulanmuotoisella nuotiolla. Riu'ulle kannattaa rakentaa teline. Lähde: DDS

Leipä valurautapadassa. Joukkue laittaa noin 4 cm hienoa hiekkaa padan pohjalle. Joukkue laittaa padan nuotioon lämpenemään noin 20 minuuttia ennen leipomista. Kun pata on kuumentunut, laittaa joukkue leivinpaperia hiekan päälle ja leivinpaperin päälle sen, mitä joukkue haluaa leipoa. Leivän lisäksi padassa voi leipoa myös esimerkiksi muffinseja tai pullia. Lähde: DDS

Seikkailijat valmistavat leipää. Seuraavasta ohjeesta tulee n. 6 - 7 leipää. Sekaan voi lisätä muun muassa pähkinöitä maun mukaan. Leivinjauhojen sijasta voi käyttää hiivaa, mutta leivinjauhe nopeuttaa ja helpottaa valmistusta. Hiivataikina ei aina onnistu maasto-olosuhteissa. • 9 dl vehnäjauhoja • 2 dl grahamjauhoja • 3 dl ruisjauhoja • 3 rkl leivinjauhetta • 1 rkl suolaa • 6 dl vettä tai maitoa Kuivat aineet voidaan sekoittaa muovipussissa ja lisätä vesi sinne. Taikina vaivataan muovipussin sisällä. Taikinasta otetut leipäset paistetaan nuotion reunuskivellä tai nuotiopannussa. Taikinan käsittelyssä kannattaa käyttää jauhoja. Paistamisessa voi käyttää öljytilkkaa apuna.

Seikkailijat tekevät nuotiolla itse tortilloja. Tortillaleivän taikinaan tarvitaan 3,5 dl maissijauhoja, 0,5 dl vehnäjauhoja, 2 tl leivnjauhetta ja 1 dl lämmintä vettä. Kaikki aineet sekoitetaan esimerkiksi muovipussissa, jos astioita ei ole käytössä. Taikinan annetaan vetäytyä puoli tuntia. Se kaulitaan ohuiksi noin 3 mm:n paksuisiksi lettusiksi. Leivät paistetaan nuotiolla joko kuumalla kivellä tai paistinpannussa ja täyttetään lopuksi suolaisilla herkuilla.

Seikkailijat valmistavat kaltiaisia. Kuivat aineet voidaan sekoittaa muovipussissa ja vesi lisätä sinne. Taikina vaivataan muovipussin sisällä. Taikinasta otetut leipäset paistetaan nuotion reunuskivellä tai nuotiopannussa. Taikinan käsittelyssä kannattaa käyttää jauhoja. Alunperin leivät on paistettu ilman rasvaa, mutta paistamiseen voi käyttää tilkan öljyä. Kaltiaisiin tarvitaan: • 3 dl ohrajauhoja • 3 dl ruisjauhoja • 2,5 dl vettä • 1 tl merisuolaa

Lisää vinkki

Liite