Seikkailija osaa valmistaa ruokaa nuotiolla.

Valikko

Pääruoka nuotiolla


Tavoite:

Seikkailija osaa valmistaa ruokaa nuotiolla.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee käyttämään nuotiota ruuan valmistuksessa ja valmistaa itse oman ruokansa siinä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Retkeily Ruuanlaitto Tulenteko
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on vastata nuotiohetken turvallisuudesta. Vartionjohtaja ohjeistaa seikkailijoita ruuanvalmistuksessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Retkikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Liha suolataikinassa: Suolataikina pitää mehun ja maun paistin sisällä. 1 kg lihaa 500 g karkeaa suolaa 1kg jauhoja vähän vettä mahdollisia mausteita Joukkue sekoittaa suolan, jauhot ja veden taikinaksi. Joukkue maustaa lihan ja levittää 1-2 cm paksun taikinakerroksen lihan ympäri. Joukkue laittaa paketin hiillokseen puoleksitoista tunniksi. Puolen tunnin jälkeen paistia voi kääntää. Taikinapaketti palaa, mutta se ei haittaa, koska sitä ei ole tarkoitus syödä, vaan se kuoritaan ennen ruokailua pois. Lähde: DDS

Kokonainen kala hiilloksessa. Vartio perkaa kalan ja maustaa sen margariinilla, suolalla, pippurilla ja halutessaan sipulilla ja yrteillä. Vartio käärii kalan voi- tai leivinpaperiin. Tämän jälkeen vartio käärii paketin märkään sanomalehteen. Vartio laittaa sanomalehden hiilloksiin ja antaa sen olla siellä 15–20 minuuttia. Jos, sanomalehti syttyy palaamaan, voi sen sammuttaa pienellä määrällä vettä. Lähde: DDS

Vartio laittaa ruokaa foliopaketeissa hiilloksessa. Foliossa kypsennettäväksi sopivia aineksia ovat esimerkiksi peruna (voidaan myös keittää ensin puolipehmeäksi), pekoni, makkara, paprika, maissi, tomaatti, purjo tai sipuli. Lisäksi joukkoon voi laittaa juustoraastetta, mausteita, öljyä tai voita. Kaikki leikataan kuutioiksi. Jokainen seikkailija saa noin 1 metrin mittaisen pätkän alumiinifoliota. Folio taitetaan kahtia ja muotoillaan kulhoksi. Kulhon pohjalle kaadetaan hieman öljyä tai voita. Jokainen laittaa pakettiinsa haluamansa ainekset ja maustaa makunsa mukaisesti. Pakkaus suljetaan ja laitetaan hiillokseen. Paketti valmistuu noin 15 minuutissa. Lähde: Scouterna

Nuotiolla voi valmistaa myös monia samoja ruokia kuin trangialla, kunhan keittimen kattilan korvaa nuotiokattilalla. Seikkailijat harjoittelevat rakentamaan kolmijalan, johon kiinnitetään kattila ja valmistetaan esimerkiksi nakkikeittoa.

Seikkailijat valmistavat tuhkaperunoita. Kuorimattomat perunat pestään puhtaiksi ja laitetaan kuumaan tuhkaan. Kun perunat tuntuvat pehmeiltä, ne otetaan pois tuhkasta ja avataan päältä. Sisus voidaan syödä pikkulusikalla tai kaapia pois. Tuhkaperunat syödään tavallisimmin pelkän voin kanssa. Perunoiden kypsyminen kestää koosta riippuen puolesta tunnista tuntiin.

Vinkkejä erilaisiin nuotioruokiin löytyy muun muassa seuraavista kirjoista: • Olli Aulio: Suuri retkeilykirja • Turkka Aaltonen ja Martti Arkko: Kulkurin keittokirja • Jaakko Heinimäki, Jyrki Yli-Uotila ja Sami Repo: Nuotiokirja: ruokaa ja tarinoita tuleen tuijottajille • Sanni Luomahaara: Korsun keittokirja • Maa- ja metsätalousministeriö: Retkiruokaopas • Nalle Corander: Retkeilijän erätaidot II • Raija Hentman: Herkutellen luonnossa • Pär Nilsson: Retkiruokaa : syö hyvin leirinuotiolla, vaelluksella, piknikillä ja kalassa

Lisää vinkki

Liite