Seikkailija osaa valmistaa ruokaa nuotiolla ja retkikeittimellä.

Valikko

Retkijälkiruoka


Tavoite:

Seikkailija osaa valmistaa ruokaa nuotiolla ja retkikeittimellä.

Kuvaus:

Seikkailija harjoittelee käyttämään nuotiota tai retkikeitintä ruuan valmistuksessa ja valmistaa itse jälkiruokaa siinä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä Ulkona
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Retkeily Ruuanlaitto Tulenteko
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävänä on vastata nuotiohetken turvallisuudesta. Vartionjohtaja ohjeistaa seikkailijoita ruuanvalmistuksessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Retkikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sokerikakku appelsiinissa Tarvikkeet: 2 dl vehnäjauhoja 1 tl vaniljasokeria 1 dl sokeria 1,5 tl leivinjauhoja 1 dl maitoa 50 g margariinia 1 appelsiini per seikkailija Seikkailijat sekoittavat kuivat ainekset kulhossa. He lisäävät joukkoon maidon ja sulatetun margariinin. Seikkailijat jakavat appelsiinin kahtia. He poistavat hedelmälihan. Seikkailijat kaatavat taikinan toiseen kuoripuolikkaaseen. He laittavat toisen puolikkaan päälle kanneksi. Täytetyt appelsiini laitetaan hiillokseen. Seikkailijat kokeilevat tikulla milloin kakku on valmis. Kakku on kypsää, kun tikku on kokeilun jälkeen kuiva. Lähde: Scouterna

Krabbeluurit Tarvikkeet: 1 kananmuna 1,5 dl sokeria 2,5 dl maitoa 4,5 dl vehnäjauhoja 3 tl leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria Seikkailijat vatkaavat kananmunan ja sokerin valkoiseksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. He sekoittavat muut ainekset joukkoon. Taikina paistetaan paistinpannussa nuotiolla tai trangialla. Ainekset riittävät noin 25 kappaleeseen. Krabbeluurit kannattaa tarjoilla hillon, sokerin tai voin kanssa. Lähde: Scouterna

Suklaafondue trangialla Seikkailujat sulattavat suklaata keittimellä ja sekoittavat siihen hieman kermaa. he paloittelevat joukon hedelmiä. Hyviä hedelmiä suklaadippailuun ovat esimerkiksi omena, banaani, päärynä ja ananas, mutta moni muukin toimii. Hedelmänpalaset dipataan suklaaseen haarukan avulla. Lähde: Scouterna

Nuotiobanaani on retkien jälkiruokaklassikko. Banaanin toiselle kyljelle tehdään viilto. Viiltoon laitetaan kolme palaa suklaata. Banaania kypsennetään hiilloksen reunalla välillä käännellen, kunnes suklaa on sulanut. Kypsennyksessä voi käyttää foliota, mutta jos jaksaa katsoa herkun perään, se onnistuu ilmankin. Samaan tapaan voi valmistaa persikkaa, nektariinia tai päärynää. Hedelmä halkaistaan, kivi tai siemenkota poistetaan ja sisälle laitetaan suklaata. Herkku kääritään folioon ja kypsennetään.

Seikkailijat valmistavat karamelliomenat: Hapahkot omenat (esim. granny smith -lajike) lohkotaan noin sentin paksuisiksi veneenmallisiksi lohkoiksi (lohkoperunoiden muotoisiksi). Pannulla kuumennetaan kunnon nokare rasvaa. Omenalohkoja paistetaan pienissä erissä käännellen paistinpannulla. Kypsymisen huomaa kuoren värin muutoksesta ja omenan pehmenemisestä. Lopuksi ripotellaan pinnalle 1 - 2 rkl fariinisokeria / omena. Sekoitetaan, kunnes sokeri on sulanut ja omenat saaneet karamellikuorrutuksen. Herkut nautitaan sellaisenaan tai yhdessä vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa. Vaihtoehtoisesti lämpimät omenalohkot voi pyöritellä kanelisokeriseoksessa. Fariinisokerin puutteessa tavallinen sokeri käy korvikkeesta. Reseptiä voi kokeilla myös banaanin, päärynän tai muiden hedelmien karamellisoimista. Jäätelön kanssa ne ovat todellista herkkua. Yhtä syöjää kohti kannattaa varata: • 1 omena • 1 - 2 rkl fariinisokeria • 1 rkl voita tai marganiinia • (vatkattua vaniljakastiketta tai jäätelöä) Omenaohje on Sanni Luomahaaran teoksesta Korsun keittokirja.

Joukkue tekee retkikeittimessä juustokakkua. Keittimessä sulatetaan noin 50 grammaa voita ja murustellaan voisulan joukkoon noin puoli pakettia esimerkiksi Digestive-keksejä. Keittimen kattila (tai irtopohjavuoka) vuorataan leivinpaperilla ja pohja painellaan tiiviiksi kerrokseksi jähmettymään. Kaksi desilitraa vispikermaa vatkataan vaahdoksi ja joukkoon lisätään paketti maustamatonta tuorejuustoa. Mukaan voi laittaa myös esimerkiksi mustikoita tai jotakin hedelmäistä vauvanruokaa makua tuomaan. 4-5 liivatelehteä liotetaan kylmässä vedessä noin viisi minuuttia ja liika vesi puristetaan käsin pois. Lehdet liuotetaan pariin ruokalusikalliseen lähes kiuhuvaa vettä ja syntynyt liuos lisätään hieman jäähtyneenä ohuena nauhana hyvin sekoittaen tuorejuustokermaseokseen. Seos levitetään pohjan päälle ja kakku laitetaan viileään jähmettymään muutamaksi tunniksi. Tämä herkku sopii hyvin talvella valmistettavaksi.

Lisää vinkki

Liite