Seikkailija osaa partiossa käytetyt yleisimmät solmut ja köytökset.

Valikko

Solmut ja köytökset


Tavoite:

Seikkailija osaa partiossa käytetyt yleisimmät solmut ja köytökset.

Kuvaus:

Seikkailija kertaa aikaisemmin opitut solmut ja köytökset.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka:
Taitoalueet: arjen-taidot Kädentaidot Retkeily
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo opettaa solmut etukäteen vartionjohtajille, jotta he voivat kokouksessa opettaa ne muille seikkailijoille. Sammon tehtävänä on huolehtia paikalle riittävästi solmunaruja. Solmujen opetteleminen vaatii toistoja. Yhdellä kerralla harvemmin oppii solmua ainakaan niin hyvin, että sen muistaa vielä viikon päästä. Joukkueen kannattaa opetella solmuja useammalla eri kerralla, yksi solmu kerrallaan, lyhyinä hetkinä. Kertaus ja kisailu pitävät solmut mielessä. On myös hyvä muistaa, että yhtä tärkeää kuin oppia tekemään solmu, on tietää mihin sitä tarvitaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Talvileiri

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Köytösten perusteita voi toki käydä kolollakin läpi, mutta todellinen osaaminen syntyy vain käytännössä tekemällä. Seikkailijat harjoittelevat parhaiten köytöksiä rakentamalla retkillä tarpeellisia rakennelmia, kuten tuuletuspuita tai kolmijalkoja. Sampo antaa joko joka vartiolle eri rakennelma tehtäväksi, tai kisataansiitä, kuka rakentaa tietyn rakennelman nopeimmin tai kestävimmäksi.

Solmukirja koloillassa. Sampo tuo koloiltaan mukanaan solmukirjan. Seikkailijat valitsevat kirjasta oman suosikkisolmunsa ja opettelevat sen kirjan ohjeen perusteella. Kun oma solmu on hallussa, opettavat seikkailijat sen muille vartiotovereilleen.

Vartio valmistaa kolon seinälle solmutaulun. Solmutauluun kannattaa laittaa sekä tutut perussolmut (merimiessolmu, sian- ja ulkosorkka, jalussolmu, lippusolmu ja paalusolmu) että muutama seikkailijoille uusi solmu. Vartionjohtajan tehtävänä on pitää huolta siitä, että jokainen kertaa vanhat solmut.

Lisää vinkki

Lisää liite