Seikkailija kokee aidosti, että vanha ikäkausi päättyy ja uusi ikäkausi alkaa, ja että hänestä on tullut hieman vanhempi partiolainen.

Valikko

Siirtymätapahtuma


Tavoite:

Seikkailija kokee aidosti, että vanha ikäkausi päättyy ja uusi ikäkausi alkaa, ja että hänestä on tullut hieman vanhempi partiolainen.

Kuvaus:

Seikkailija osallistuu siirtymätapahtumaan

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Yksin
Paikka Kämpällä Metsässä Vesillä Vierailukohteessa
Taitoalueet Partiokulttuuri
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Lippukunnan sammot vastaavat yhdessä siirtymän toteuttamisesta. Jos mahdollista, mukaan kannattaa pyytää myös seikkailijoiden tuleva tarpojaluotsi ja vartionjohtaja.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tervemenoa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Siirtymävaelluksen voi toteuttaa yhdessä lippukunnan tarpojien kanssa, tai sitten omalla seikkailijajoukkueella. Ihanteellisin ympäristö on esimerkiksi laavuretki kevään päätteeksi, tai sitten lippukunnan kesäleirin yhteydessä. Tarpojien rooli on toimia vaellusryhmissä ryhmänvetäjinä, jolloin siirtymävaellus toimii heille myös johtamisharjoitteena. Reitin pitää olla riittävän selkeä ja tarpojilla tulee olla riittävät suunnistustaidot. Toki voidaan käyttää myös jotain riittävän tiuhaan merkittyä reittiä. Siirtymävaellus voi kestää päivän tai olla yhden yön retki. Siirtymävaelluksen aikana seikkailijat tutustuvat rasteilla tarpojaohjelmaan sekä tekevät esimerkiksi erilaisia partiotaitokisoista tuttuja tehtäviä eri aihepiireistä. Tärkeintä vaelluksella on tutustua tulevaan tarpojavartioon ja opetella toimimaan siinä.

Siirtymän toteuttamiseen on tapoja lähes yhtä paljon kuin lippukuntia. Siirtymä voi olla viikonlopun retki, kesäleirin osa tai erillinen koloilta. Pääasia on, että siirtymä järjestetään. Lippukunnan kannattaa rohkeasti luoda omia perinteitä siirtymiin, jos niitä ei vielä ole olemassa.

Tarpojakaste voidaan pitää seikkailija-tarpoja -siirtymänä lippukunnan kesäleirillä. Siirtyvät seikkailijat majoittuvat omassa teltassa tai teltoissa, jonne ilmestyy aika-ajoin salaperäisiä tehtäviä ja ohjeita, joiden mukaan vartion tulee toimia. Vartio ei itsekään tiedä mihin tämä liittyy, sillä kaste on salainen. Myöskään nuoremmat ikäkaudet eivät tiedä sen tapahtumista mitään. Vartion jäsenten seuratessa ohjeita, heille selviää lopulta, että kyseessä on tarpojakaste. Leirin viimeisenä yönä siirtyjät käydään herättämässä kasteeseen. Heidän silmänsä sidotaan ja heitä kuljetetaan leirialueella. Heidät voidaan kastaa antamalla kauhalla Seikkailijasta tarpojaksi -vettä jaloille. Lopuksi heille annetaan tarpojajuomaa (esimerkiksi suolalla terästettyä mehutiivistettä). Uudet tarpojat toivotetaan tervetulleeksi ikäkauteen ja hiljaisuus jatkuu. Tämän jälkeen siirtyjät ovat tarpojia ja osallistuvat loppuleirin tarpojaohjelmaan. Kaste voi myös huipentua leirin loppupäässä pidettävään päiväretkeen leirin ulkopuoliselle alueelle, jossa tehdään jotain erikoista ja annetaan tarpojalupaus. Vanhemmat tarpojat, samoajat ja vaeltajat järjestävät kasteen yhdessä sampojen ja tarpojaluotsien kanssa. Lähde: Hämeen Partiopiiri ry: Siirtymäpaketti

Lisää vinkki

Liite