Seikkailija tietää ja tunnistaa partiotavoista ainakin partiotervehdyksen ja tietää, miksi partiolaiset kättelevät vasemmalla kädellä.

Valikko

Partiotavat


Tavoite:

Seikkailija tietää ja tunnistaa partiotavoista ainakin partiotervehdyksen ja tietää, miksi partiolaiset kättelevät vasemmalla kädellä.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu partiotapoihin ja niiden taustoihin.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri
Kesto A 30 min
Kasvatustavoitteet Yhteisöön kuuluminen
Teemat Kiusaaminen
Johtajan tehtävä: Sampo tutustuttaa seikkailijat partiotapoihin

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tervetuloa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sampo käy läpi partiotapoja ja niiden taustoja. Miksi kätellään vasemmalla kädellä? Kuinka tehdään partiotervehdys? Joukkue tutustuu myös lipun tervehtimiseen. Seikkailijat tutustuvat huutokulttuuriin. Seikkailijat huutavat lippukunnan omaa huutoa ja laulavat partio- ja ruokalauluja. Yhdessä kokouksessa voi pitää partiotapatietoiskun, mutta partiotapoja ja historiaa kannattaa ottaa esille myös pieninä paloina, toiminnallisesti oikeissa yhteyksissään, jotta tieto linkittyisi käytännön toimintaan ja olisi myöhemminkin mielessä.

Partiotarinoita ja –legendoja voi käyttää iltapuheessa tai ohjeistaa vartionjohtajat tutustumaan tarinaan ja lukemaan sen muille. Partiowikissä on hyvä artikkeli B-P:n ajatuksesta tervehtimisen taustalla.

Jos sammoilla on partionimet, voidaan koloillassa kertoa niiden tarinat. Partionimillä on taipumus syntyä itsestään, eikä niitä tarvitse ryhtyä erikseen keksimään. Seikkailioita pitää muistuttaa että kyseessä ei milloinkaan ole haukkumanimi, vaan hellittelynimi, joka usein on saanut alkunsa jostakin veikeästä sattumuksesta tai henkilön luonteenpiirteestä.

Partiotapojen taustaa Partiotapojen tunnistaminen ja tietäminen luo kaikille partiolaisille yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Tapojen lisäksi tulee käydä läpi niiden historia ja merkitys. Näin seikkailija oppii myös pääpiirteet partion ja lippukunnan historiasta. Sisaruspiiri (tai veljes- tai siskospiiri) päättää kokouksen. Seikkailijat tarttuvat vierustoveria kädestä siten, että omat kädet ovat ristikkäin ja vasen käsi on päällimmäisenä (Suomenruotsalaisilla partiolaisilla oikea käsi on päällimäisenä). Vierustoverin kanssa voi pitää tavallisesti kädestä kiinni tai laittaa sormet sormien lomaan. Tapoja on melkein yhtä monta kuin on lippukuntiakin. Ota selvää oman lippukuntasi sisaruspiiriperinteestä ja opeta se joukkueelle. Partiolaisten tervehdyksen kolme kohotettua sormea muistuttavat 1. Jumalan, lähimmäisen, isänmaan ja ihmiskunnan rakastamisesta 2. muiden auttamisesta ja 3. partioihanteiden toteuttamisesta elämässä. Jotkut kertovat kolmen pystyssä olevan sormen tarkoittavan pyhää kolminaisuutta: Isää, poikaa ja pyhää henkeä. Pikkusormesta ja peukalosta muodostuva rengas kuvaa ystävyyttä maailman partiolaisten välillä. Peukalo on pikkusormen päällä eli isompi suojaa pienempää. Vartiossa pienempiä ovat sudenpennut ja nuoremmat seikkailijat.

Lisää vinkki

Liite