Seikkailija osaa hankkia tietoa projektin taustaksi ja hän tunnistaa merkkejä monimuotoisesta luonnosta.

Valikko

Tieto


Tavoite:

Seikkailija osaa hankkia tietoa projektin taustaksi ja hän tunnistaa merkkejä monimuotoisesta luonnosta.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu luonnon monimuotoisuuteen tutkimalla sitä.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Metsässä Ulkona Vesillä Vierailukohteessa
Taitoalueet Kestävä kehitys Luonto Retkeily
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Osaaminen ja ongelmanratkaisu Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo järjestää vierailun sopivaan luontokohteeseen ja toimii asiantuntijana. Vaihtoehtoisesti sampo kutsuu asiantuntijan mukaan retkelle. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja hakee ohjeet sammolta ja ohjeistaa vartiotaan.

Lisätiedot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Autetaan pölyttäjiä! Seikkailijat selvittävät, millaiset kukkivat kasvit sopivat pölyttäjille sekä mihin tahoihin heidän on hyvä olla yhteydessä projektin aikana. Tehkää listaus kasveista, jotka sopivat pölyttäjille. Sopivia kasveja on lueteltu esimerkiksi YLE:n sivulla: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/27/nailla-kasveilla-teet-parvekkeesta-tai-puutarhastasi-porriaisten-paratiisin. Kun listaus on valmis, selvittäkää, mistä hankitte siemenet – kysykää sponsoreita mukaan projektiin! Sampo hankkii tarvittavat siemenet. Voitte kysyä neuvoa projektin toteuttamiseen paikalliselta luonnonsuojelujärjestöltä, Villi Vyöhyke ry:stä, kaupungin puutarhurilta tai muulta aiheen parissa toimivalta taholta tai henkilöltä. Selvittäkää myös, tarvitsetteko projektin toteuttamiseen maanomistajan luvan. Vierailu jollakin niityllä on myös hyvä tapa tutustua aiheeseen! Sampo selvittää etukäteen esim. kaupungin puutarhurilta tai luonnonsuojelujärjestöltä, löytyykö lähistöltä niittyjä ja pyytää paikalle sopivan henkilön esittelemään niittyä. Seuraavalla kerralla suunnitellaan materiaalien ja mahdollisten lupien hankinnat sekä muut istutukseen liittyvät toimenpiteet.

Lisää ideoita löytyy pandamerkistä.

Seikkailijat istuvat maahan, laittavat silmät kiinni ja ovat hiljaa paikoillaan viisi minuuttia. Mitä luonnon ääniä kuuluu? Entä mitä ihmisen ääniä kuuluu? Seikkailijat piirtävät paperille mistä suunnasta ääni kuuluu ja minkä oloinen ääni on. Äänen kuvailemisessa voi käyttää mielikuvitusta ja esimerkiksi eri värejä. Kun kuva on valmis, seikkailijat kuuntelevat vielä hetken tarkemmin lintujen ääniä. Montako erilaista linnun ääntä kuului? Mitä lajeja kuului? Kuuluiko jokin seuraavista äänistä? Tasainen, kujertava, ontto ääni: kesykyyhky. Tsirputtava, rauhalliseen tahtiin toistuva ääni lähipensaasta: varpunen. Lyhyt ja napakka, omaa nimeä toisteleva njak: naakka. Se tuttu ti-tyy-ti-tyy: talitiainen. Voimakas naurahtava, lyhyt ääni: naurulokki. Melodinen, kirkas ja kuuluva huiluttelu: mustarastas. Surumielinen, pehmeästi viheltävä, laskeva säe: pajulintu

Joukkue tekee retken metsään. Seikkailijat etsivät metsästä kuolleita puita ja kuuntelevat niitä stetoskoopilla. Kuuluuko rungosta metsän selkärangattomien pikkueläinten ääniä? Tämän jälkeen seikkailijat etsivät lahopuulta tai kivien alta pikkueläimiä ja tutkivat niitä luupin läpi. Sammon tehtävänä on muistuttaa varovaisuudesta, etteivät ne vahingoitu. Montako jalkaa löydetyillä eläimillä on? Mikä eläin mahtaa olla kyseessä? Tunnistamisessa voi käyttää apuna hyönteiskirjaa tai lajintunnistussivustoja. Seikkailijat päästävät lopuksi eläimet takaisin niiden löytöpaikkaan.

Joukkue tekee retken metsään. Seikkailijat etsivät vartioittain metsästä monimuotoisen metsän piirteitä: puulajeja; vanhoja, paksuja puita, joiden ympäri kädet eivät yletä; kuolleita puita sekä pitkälle lahonnutta lahopuuta eli sellaista lahoa puuainesta, joka tuntuu pehmeältä käteen. Montako tällaista löytyy sovitulta alueelta? Sampo johdattaa seikkailijat pohtimaan, vaikuttaako kyseinen metsä tämän perusteella monimuotoiselta metsältä? Miten ihminen voi vaikuttaa kyseisessä metsässä siihen, että metsä muuttuisi monimuotoisemmaksi?

Lisää vinkki

Liite