Seikkailija uskoo, että pystyy vaikuttamaan teoillaan.

Valikko

Toteutus


Tavoite:

Seikkailija uskoo, että pystyy vaikuttamaan teoillaan.

Kuvaus:

Seikkailija toimii luonnon monimuotoisuuden puolesta.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä Ulkona Vesillä Vierailukohteessa
Taitoalueet Kestävä kehitys Luonto Luovuus Palvelu Partiokulttuuri Vaikuttaminen Varainhankinta
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto -
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Vastuu elinympäristöstä Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Johtajan tehtävä: Sammon tehtävä: Sampo ottaa yhteyttä tarvittaviin yhteistyötahoihin, vastaa turvallisuudesta sekä tukee ja kannustaa. Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja varmistaa, että vartio saa suunnitellun asian tehtyä.

Lisätiedot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Autetaan pölyttäjiä! Seikkailijat toteuttavat suunnittelemansa projektin. Toteutukseen on hyvä varata kunnolla aikaa ja paikan päällä tehtäviä kannattaa jakaa osallistujien kesken. Selvittäkää tarkasti etukäteen, mitä kaikkia työvaiheita projektin toteuttaminen vaatii. Talkootöissä hyvät eväät ovat myös tärkeä osa päivää! Päivän työtehtävät riippuvat valitsemastanne istutustavasta: esim. laatikkoistutus vaatii istutuslaatikoiden hankinnan tai valmistamisen, kun taas niityn perustaminen saattaa alkaa maankäännöllä ja rikkaruohojen kitkemisellä. Kun työt on tehty, juhlistakaa hienoa projektia! Voitte pystyttää istutuksen viereen myös kyltin, jossa kerrotte projektistanne. Nyt vain seuraamaan kasvua!

Seikkailijat kirjoittavat yksin, parin kanssa tai vartioittain mielipidekirjoituksen paikallislehden mielipidepalstalle. He ottavat tekstissä kantaa luonnon monimuotoisuuden puolesta, kuten vaikkapa roskaamiseen, kertakäyttökulttuuriin tai metsien hakkuisiin. Sampo auttaa seikkailijoita lähettämään mielipidekirjoitukset eteenpäin. Kirjoitukset kannattaa julkaista myös lippukunnan omissa viestintäkanavissa.

Tarvikkeet: postikortteja, postimerkkejä ja päättäjien osoitteita. Huolestuttaako jokin asia? Pitäisikö kiittää jotakuta päättäjää hyvästä työstä hyväksi? Ympäristöön koskevia päätöksiä tehdään kaikilla tasoilla: kansainvälisessä yhteistyössä, valtakunnan päätöksen teossa sekä paikallisesti. Päätösvaltaa on esimerkiksi vaaleilla valituilla edustajilla ja yritysten johtajilla. Seikkailijat kirjoittavat postikortteja valitsemilleen päättäjille ja lähettävät ne heille. Seikkailijat kertovat, mitä ovat oppineet metsien monimuotoisuudesta ja mitä he toivovat päättäjiltä. Sammon tehtävänä on ohjata seikkailijoita kirjoittamaan kohteliaasti mutta napakasti ja allekirjoittamaan kortit.

Seikkailijat tekevät näyttelyn luonnon monimuotoisuuteen liittyen. He sisällyttävät näyttelyyn sellaisia aiheita, joita oppivat Tietoa-aktiviteetissa. Näyttelyyn kannattaa kutsua ainakin vanhemmat sekä lippukunnan muita ryhmiä. Voi myös olla mahdollista pitää näyttely kirjastossa.

Joukkue tarjoaa apua kaupungin lintujen talveen ja rakentaa lintujen talviruokintapaikan. Lintujen ruokinta-automaattiin sopivat monenlaiset materiaalit. Jos joukkue päättää perustaa talviruokintapaikan kolon läheisyyteen, se miettii valmiiksi myös toimivan toteutuksen sille, että ruokintapaikasta pidetään huolta koko talven ajan. Vaihtoehtoisesti seikkailijat voivat ottaa tekemänsä ruokinta-automaatit mukaan kotiin ja perustaa ruokintapaikat kotipihoilleen.

Seikkailijat suunnittelevat ja toteuttavat luonnon monimuotoisuuteen liittyvän kantaa ottavan valokuvan ulkona. Kuvan suunnittelussa saa käyttää mielikuvitusta: vartiot voivat tehdä esimerkiksi taideteoksen, pukeutua rooliasuihin, tehdä mielenosoituskylttejä tai valita vain erityisen kauniin ja arvokkaan paikan kuvattavaksi. Sammon tehtävänä on huolehtia siitä, että kuvausluvat on jokaiselle kuvissa näkyvällä henkilöllä kunnossa. Kuvan voi toteuttaa myös niin, että seikkailijat eivät näy siinä. Seikkailijat jakavat sammon avustuksella kuvan esimerkiksi lippukunnan Instagram-tilillä.

Joukkue perustaa lippukunnan kämpälle tai muulle retkipaikalle lahopuutarhan. Lahopuun määrää voi lisätä jättämällä kuolleita puita pystyyn tai maahan tai vaikkapa jättämällä kaadetulle puulle tavallista korkeamman kannon. Lahopuuta voi lisätä myös rakentamalla istuimia tai muita rakenteita käsittelemättömästä puusta. Sammon tehtävänä on yhdessä seikkailijoiden kanssa pyytää lahopuun lisäämiselle maanomistajan luvan.

Lisää vinkki

Liite