Sudenpentu ymmärtää vanhojen tavaroiden uudelleenkäyttömahdollisuuden ja osaa käyttää vanhoja materiaaleja tehdessään uutta.

Valikko

Teen vanhasta tavarasta jotain uutta


Tavoite:

Sudenpentu ymmärtää vanhojen tavaroiden uudelleenkäyttömahdollisuuden ja osaa käyttää vanhoja materiaaleja tehdessään uutta.

Kuvaus:

Sudenpennut valmistavat uusia esineitä vanhoista tavaroista, vaatteista tai liinavaatteista.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kololla
Taitoalueet Kädentaidot Kestävä kehitys Luovuus
Johtamistaito johtamistaito.visiointitaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Akela antaa sudenpennulle ohjeita minkälaisia vanhoja tavaroita kokoukseen voi ottaa mukaan. Hän rohkaisee sudenpentuja käyttämään mielikuvitustaan ja jakaa vinkkejä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kädentaidot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lauma valmistaa esimerkiksi kolon seinälle taulun, josta käy ilmi, mitä kaikkea iloa on siitä, että käytetään asioita uudelleen.

Iltahiljentymiseksi tämän aktiviteetin yhteyteen sopii tutustuminen kristilliseen ajatukseen ihmisen vastuusta luomakunnasta. Akela voi esimerkiksi pohtia yhdessä sudenpentujen kanssa, mitä tarkoittaa Raamatussa esiinnouseva ilmaisu Viljele ja varjele.

Tehdään kolon seinälle kierrätyskankaista aarnihiippasammal-seinävaate. Aarnihiippasammal on vaarantunut laji, joka kasvaa lehtipuiden rungoilla tuppaina tai laikkuina. Seinävaatteeseen jokainen saa tehdä itse ideoimansa sammalmaisen laikun. Lopuksi laikut eli tilkut ommellaan yhteen. Katso tarkemmat ohjeet WWF:n sivuilta.

Ruokailuvälinepussi Aterinpussin voi tehdä vaikkapa vanhasta lakanasta tai pyyhkeestä. Sudenpennut ompelevat suorakaiteen muotoisen kankaan reunat siten, etteivät ne pääse purkautumaan. Tämän jälkeen lyhyisiin päihin ommellaan narun juoksua varten kanavat. Sudenpennut leikkaavat kulmiin lenkit. He ompelevat pitkät sivut yhteen siten että alakulmiin jää lenkit ompeleeseen. Naru pujotetaan kanavista ja solmitaan alakulman lenkkeihin. Näin jokaisella on repunmallinen kangaspussi, jonne voi laittaa lautasen, lusikan ja haarukan. Jokainen sudenpentu voi vielä painaa omanlaisensa kuvion pussiin perunalla tai sipulilla.

Lauma valmistaa henkilökohtaisia retkeilyaterimia. Akela voi ostaa aterimet etukäteen halvalla osto- ja myyntiliikkeestä tai lauma voi vierailla kierrätyskeskuksessa tai kirpputorilla ja hankkia ne yhdessä sieltä. Aterimien pitää olla ruostumatonta terästä ja niissä ei saa olla koristeluja. Koristeluun käytetään Fimo-massaa, jota voi ostaa askarteluliikkeistä. Aterimista saa kivoja, jos on 4-5 eriväristä massaa. Sudenpennut tekevät massasta haluamansa muotoisia ja värisiä koristeita, jotka painetaan kiinni aterimiin. Tämän jälkeen aterimet laitetaan uuniin Fimo-massapaketissa olevan ohjeen mukaisesti. Lähde: Scouterna

Vanha t-paita uudistuu solmubatiikkivärjäyksellä, aurinkovärjäyksellä tai kankaanpainannalla. Kangasta voi painaa esimerkiksi perunalla, appelsiinilla tai sipulilla.

Lisää vinkki

Liite