Sudenpentu tietää, mikä on lautasmalli ja kuinka koota ateria sen mukaisesti.

Valikko

Opin suunnittelemaan aterian lautasmallin mukaisesti


Tavoite:

Sudenpentu tietää, mikä on lautasmalli ja kuinka koota ateria sen mukaisesti.

Kuvaus:

Sudenpentu tutustuu lautasmalliin ja harjoittelee kokoamaan ateriansa terveellisesti.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Ruuanlaitto
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on ohjata toimintaa ja neuvoja ja jakaa työtehtäviä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kotikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tarvikkeet: Sudenpentujen lukumäärän mukainen määrä lappuja ja kynät, pitkänomainen tila esim. käytävä Sudenpennut jaetaan kahteen yhtä pitkään riviin. Jokainen saa miettiä yhden ympäristöä säästävän ja lautasmallin mukaisen ruokailuun liittyvän kehotuksen, esimerkiksi ”syö lautanen tyhjäksi”, ”kuusi kourallista kasviksia”, ”porkkana on hyvää” tai ”tutki jääkaappi”. Valmiit kehotukset voi myös jakaa oppilaille lapuilla tai kuiskaamalla. Kuja toimii siten, että yksi kerrallaan sen rivien päistä lähtee joku kulkemaan kujan läpi. Kulkijan osuessa kohdalle kukin osallistuja kuiskaa tämän korvaan oman lauseensa. Kujan läpi kuljettua mennään oman rivin jatkoksi seisomaan. Kuja pyörii kunnes kaikki ovat kulkeneet sen läpi. Purettaessa keskustellaan siitä, miltä viesti tuntui ja millaisia eri kehotuksia sudenpennut kuulivat.

Sudenpennut suunnittelevat, mitä he haluaisivat syödä. Sudenpennut askartelevat valkoisesta paperista jokaiselle oman lautasen ja piirtävät tai leikkaavat värikkäistä papereista lautaselle lautasmallin mukaisen aterian.

Lauma pelaa lautaslottoa. Jokainen sudenpentu tarvitsee peliin lautasen. Lisäksi tarvitaan akelan valmistamia ruoka-ainepelikortteja. Lautaselle tulee kerätä eri ruoka-aineita tietty määrä (2 osaa kasviksia; 1 osa lihaa, kalaa tai kananmunaa; 1 osa perunaa, riisiä tai pastaa). Nurinpäin pöydällä olevasta pinkasta nostetaan vuorotellen ruoka-ainekortteja. Jos ruoka-aine sopii omalle lautaselle, sen saa pitää ja laittaa paikalleen. Mikäli se ei sovi, laitetaan kortti takaisin pinon alimmaiseksi. Pelin voittaa se, kenen lautanen on ensimmäisenä oikeaoppisesti täynnä.

Sudenpennut tutkivat yhdessä lautasmallin kuvaa. Kuvia löytyy helposti Internetistä. He miettivät, miksi tulisi syödä lautasmallin mukaan. Mitä eri ravintoaineita ihminen tarvitsee, ja mistä niitä saa?

Lisää vinkki

Liite