Sudenpentu tuntee yleisimmät suomalaiset vihannekset ja juurekset.

Valikko

Tutustun kotimaisiin vihanneksiin ja juureksiin


Tavoite:

Sudenpentu tuntee yleisimmät suomalaiset vihannekset ja juurekset.

Kuvaus:

Sudenpentu tutustuu erilaisiin vihanneksiin ja juureksiin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kololla
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Ruuanlaitto Suomalainen kulttuuri
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on ohjata toimintaa ja neuvoa. Hän huolehtii siitä, että erityisruokavaliot tulevat harjoitteluissa huomioiduksi.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kotikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Vihannesten ja juuresten kilpailu. Sudenpennut maistelevat erilaisia juureksia ja vihanneksia, tietämättä mitä ne ovat. Maistelun perusteella sudenpennut antavat kasviksille pisteitä esimerkiksi asteikolla 1-5. Lopuksi lauma laskee mikä kasvis vei lauman mielestä voiton. Tästä kasviksesta voidaan esimerkiksi suunnitella jotain syötävää retkelle. Akelan tehtävänä on eukäteen selvittää ryhmän jäsenten mahdolliset ruoka-aineallergiat tai muut syömiseen liittyvät rajoitteet. Lisäksi akelan tehtävänä on huolehtia siitä, että maistelu on jokaiselle mukava ja turvallinen kokemus.

Lauma harjoittelee perunoiden kuorimista. Samalla sudenpennut voivat kisata siinä, kuka kuorii pisimmän kuorisuikaleen. Tämä harjoitus toteuttaa retkellä perunamuusin ollessa ruokalistalla. Tarvikkeet: perunoita, vateja, vettä, kattila ja monta kuorimaveistä Lähde: DDS

Sudenpentujen kanssa voidaan tutustua kotimaisiin kasviksiin seuraavien harjoitusten avulla: Keskustelun alustus: Kesällä kannattaa napostella marjoja ja tuoreita vihanneksia, syksyllä hedelmäpuiden satoa ja sieniä, talvella hyvin säilyviä juureksia. Kasvisten syönti on hyväksi sekä sinulle että maapallolle. Keskustelua: - Mitä hedelmiä on olemassa? Mitä marjoja? Mitä vihanneksia? Mitä juureksia? - Mitkä näistä kasvavat Suomessa, mitkä tarvitsevat paljon lämpöä ja kasvavat lämpimissä maissa? - Mitä syötäviä kasveja voi itse poimia metsästä, kerätä tai kasvattaa? - Miten kotona voi säilyttää kesän marjoja ja hedelmiä talvella syötäväksi? - Miten muualla maailmassa kasvavat hedelmät päätyvät meidän lautasellemme? Käykää kysellen niiden matka läpi. Toimintavinkki: Tykkään/ en tykkää -leikki. Asetutaan piiriin seisomaan kasvot ulospäin. Ensimmäinen leikkijä kääntyy piirin keskustaan ja sanoo jonkun hedelmän /marjan /kasviksen/juureksen, josta tykkää tai ei tykkää. Kaikki, jotka ovat samaa mieltä, kääntyvät piirin sisäänpäin. Sitten kaikki leikkijät kääntyvät taas kasvot ulospäin ja seuraava leikkijä keksii, mistä tykkää tai ei tykkää. Leikin jälkeen voidaan keskustella siitä, kuinka kaikki ruuat ovat hyvää ruokaa. Jonkun inhokkiruoka on aina jonkun toisen lempiruoka. Leikin jälkeen voidaan kuvien avulla havainnollistaa mille eri ruokakasvit näyttävät ja pohtia mihin aikaan vuodesta niitä kannattaa syödä. Tietoa! Karjatalous kuormittaa valtavasti ympäristöä, sillä lihan ja maitotuotteiden tuotanto vaatii paljon energiaa, vettä, laidunmaata sekä viljelymaata rehun kasvatukseen. Omaa ekologista jalanjälkeään voi pienentää suosimalla kasvisvoittoista kausiruokaa. Lähde: WWF

Lauma järjestää vihannes- ja juuresnyyttärit alkusyksystä, joihin jokainen voi tuoda mahdollisuuksien mukaan omasta puutarhasta, lähikaupasta tai torilta löytyneitä vihanneksi ja juureksia.

Lauma viettää maistiaisjuhlat. Sudenpennut testaavat mahdollisimman monta uutta tuttavuutta, esimerkiksi kyssäkaalia, palsternakkaa ja rucola-salaattia. Tuotteita hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota vihannesten laatuun. Laadukkaat vihannekset myös maistuvat hyviltä, kaupassa nahjaantuneet antavat väärän kuvan tuotteen mausta.

Sudenpennut tekevät Kimin kokeita vihanneksilla. He maistelevat silmät kiinni eri makuja ja yrittävät arvata, mistä vihanneksesta on kyse. Vihanneksia voi myös tunnustella sokkona kädellä tai yrittää tunnistaa haistamalla.

Sudenpennut perehtyvät kotimaisiin vihanneksiin esimerkiksi paikallisen kaupan tai torin vihannestarjonnan avulla. Lauma voi myös ostaa kololle vihanneksia ja maistella niitä. Sudenpennut miettivät vihannesten kasvukautta ja kotimaisten tuotteiden saatavuutta. Mistä muualta Suomeen tulee vihanneksia ja kasviksia? Sudenpennut pohtivat, miksi suomalaisia vihanneksia kannattaa suosia. Lauma voi myös jutella luomutuotteista.

Lisää vinkki

Liite