Sudenpentu osaa käyttää retkikeitintä ja valmistaa sillä yksinkertaista ruokaa yhdessä muiden laumalaisten kanssa.

Valikko

Opettelen valmistamaan ruokaa retkikeittimellä


Tavoite:

Sudenpentu osaa käyttää retkikeitintä ja valmistaa sillä yksinkertaista ruokaa yhdessä muiden laumalaisten kanssa.

Kuvaus:

Sudenpentu harjoittelee kokoamaan retkikeittimen ja ymmärtää sen toimintaperiaatteen. Sudenpentu harjoittelee valmistamaan keittimellä yksinkertaista ruokaa. Hän osaa varoa kuumaa keitintä. Sudenpentu osaa tiskata retkikeittimen ja pakata sen.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Retkeily Ruuanlaitto Turvallisuus
Kesto 1 h
Tarvikkeet tarvikkeet.polttonesteita tarvikkeet.retkikeitin
Kasvatustavoitteet Elämänhallinta Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on huolehtia turvallisuudesta aktiviteetin tekemisen ajan. Hänen on hyvä muistaa, että osalle sudenpennuista kuuma kattila tai tulitikun sytytys on kokonaan uusi kokemus. Akelan pitää muistaa antaa sudenpentujen kokeilla itse esimerkiksi keittimen kokoamista ennen oikean tavan näyttämistä. Tässä aktiviteetissa akela voi hyödyntää nokkapentuja esimerkiksi niin, että hän näyttää keittimen kokoamisen ensin nokkapennulle ja pentu puolestaan omalle keitinryhmälleen. Akelan tehtävänä on huolehtia, että keittimiä on riittävästi suhteessa sudenpentujen määrään, jotta jokainen pentu pääsee itse kokeilemaan. Tämän aktiviteetin voi toteuttaa myös niin, että akela kutsuu paikalle lippukunnan tarpojia tai samoajia tai sudenpentujen vanhempia auttamaan retkikeittimen käsittelyssä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leirikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Akela valmistelee liitteenä olevan ohjeen mukaan Hungry Hugo (Hirmuinen Hugo) lautapelistä ulkoversion, jossa opetellaan trangian kokoamista. Sopii vaikkapa peli-iltaan tai aktiviteetiksi retkelle ennen varsinaista kokkaamista.

Lauma tutustuu ensin trangiaan yhdessä. Lauma voi jakautua pienempiin ryhmiin joissa sudenpennut harjoittelevat trangian kokoamista. Kokoamisesta voi järjestää myös kisan, kun sudenpennut ovat ensin rauhassa tutustuneet kokoamiseen. Lopuksi lauma kokkaa akelan johdolla yhdellä trangialla popcorneja. Popcorneja kokatessa tulee olla varovainen rasvan kanssa. Suomen Ladun vinkit popcornien kokkaamiseen: https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/lasten-ja-perheiden-ulkoiluvinkit/retkievasvinkit.html

Cook-a-long: Sudenpennut jakautuvat pareihin tai kolmen hengen ryhmiin. Jokaisella ryhmällä on retkikeitin ja ruoka-ainekset. Akelallakin on retkikeitin ja samat ainekset. Akelan välineet ovat vähän korkeammalla, tason päällä. Akela laittaa ruokaa hyvin rauhalliseen tahtiin ja kertoo sudenpennuille, mitä hän tekee. Tällöin sudenpennut pystyvät itse toteuttamaan samat vaiheet seuraamalla akelaa. Lähde: DDS

Lauma jakautuu joukkueisiin ja asettuu lähtöviivan taakse. Lähtömerkin jälkeen joukkueet juoksevat suorituspaikalle, jossa heitä odottaa levitettynä oleva retkikeitin. Joukkueen ensimmäinen laittaa keittimen ensimmäisen osan paikoilleen ja juokseen lähettämään seuravan matkaan. Seuraavan juoksijan on puolestaan laitettava seuraava osa ja niin edelleen. Jos edellisellä viestinviejällä on mennyt jokin osa väärään paikkaan, saa sen korjata. Voittajajoukkue on se, jolla on keitin ensimmäisenä toimintakunnossa.

Lauma valmistaa helpon aterian retkikeittimellä. Hyviä ruokia ovat esimerkiksi nakkikeitto, kiisseli tai avokadopasta. Jos aikaa on vähemmän, voi keittimellä valmistaa esimerkiksi teetä luonnonantimista, lämmintä mehua tai keittää munia. Kun ateria on valmis, huolehtii lauma tiskauksesta ja keittimen poiskorjaamisesta.

Akela jakaa sudenpentupareille tai -pienryhmille retkikeittimet. Ryhmän tavoitteena on koota keitin mahdollisimman nopeasti kokoon ilman ohjeita. Tarkoitus on, että pennut saavat kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja kokeilemalla onnistua kokoamaan keitin. Akela voi antaa vinkkejä, jos vaikuttaa siltä, että keittimet eivät löydä oikeaa muotoaan. Kun keitin on saatu kasaan, kokeilee jokainen ryhmän jäsen vielä uudelleen keittimen kokoamisen ja poispakkaamisen.

Lisää vinkki

Liite