Sudenpentu osaa laatia ostoslistan yhteistyössä muiden kanssa.

Valikko

Teen laumani kanssa ostoslistan retkeä varten sekä käymme yhdessä ostoksilla lähikaupassa


Tavoite:

Sudenpentu osaa laatia ostoslistan yhteistyössä muiden kanssa.

Kuvaus:

Sudenpentu pohtii, mistä ruoka-aineita yleisimmät retkiruuat koostuvat ja kuinka paljon ruoka-aineita tarvitaan lauman retkelle. Sudenpentu laatii ostoslistan ja etsii kaupasta ostoslistan mukaiset tuotteet. Kaupassa pentu pohtii tuotteiden hintoja (esimerkiksi kilohinta vs. kappalehinta) ja alkuperää (esimerkiksi tuotteen kotimaa ja ekologisuus). Sudenpentu harjoittelee tunnistamaan maitotuotteiden laktoosimerkinnät sekä löytämään tuotteesta tuoteseloste.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kololla Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys Ruuanlaitto Talous
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Akelen tehtävänä on varmistaa, että jokainen sudenpentu saa äänensä kuuluville yhteispohdintoja tehtäessä. Akelan tehtävänä on esittää johdattelevia kysymyksiä, jotka ohjaavat sudenpentuja pohtimaan keskeisiä asioita (esimerkiksi tarvittavan ruuan määrä, ruoka-aineiden sopivuus kaikille, ruuan hinta).

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leirikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lähtekää lauman kanssa ruokakauppaan ostoslistan kanssa ja yrittäkää löytää ostoslistan eväät vastuullisesti tuotettuina. Löytyykö kaupasta vastuulliset eväät? Voitte esimerkiksi selvittää ruoan ilmastovaikutuksia. Ruokaa viljellessä ja tuotteiksi valmistettaessa ilmaan pääsee kasvihuonekaasuja, jotka voimistavat ilmastonmuutosta. Joidenkin tuotteiden pakkauksissa on hiilijalanjälkimerkki. Mitä pienempi hiilijalanjälki, sitä vähemmän ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasuja tuotteen vuoksi syntyy. Maidon ja lihan tuotanto aiheuttaa suurimmat päästöt eli eväiksi kannattaa valita pääosin kasvikunnan tuotteita. Selvittäkää myös mitä muita ympäristö- ja vastuullisuusmerkkejä lähikaupasta löytyy vastuullisten eväiden valmistamiseen. Lähde: WWF

Akela tuo koloiltaan mukanaan joukon eri ruoka-aineiden pakkauksia. Sudenpentujen tehtävänä on löytää tuoteselosteet pakkauksista ja selvittää niiden avulla, sopivatko kyseiset ruuat kaikkien syötäväksi (esimerkiksi sisältävätkö ne pähkinää tai maitoa). Samalla voidaan tutkia, miten pakkaukseen on merkitty tuotteen alkuperämaa tai muita tietoja (esimerkiksi laktoositon tai luomu).

Akela tuo koloiltaan mukanaan eri ruokakauppojen mainoksia. Mainoksia voi tutkia myös netissä. Sudenpentujen tehtävänä on selvittää, mitä eri ruoka-aineet maksavat. Akela voi valmistella etukäteen kysymyksiä hinnoista tai pennut voivat keksiä niitä itse. Vanhemmat sudenpennut voivat miettiä mainosten perusteella myös sitä, mitä retken ruuat tulisivat maksamaan tai miten kilohinta vaikuttaa tuotteen edullisuuteen.

Lauma tekee retken lähikauppaan. Akelan tehtävänä on sopia vierailusta etukäteen kaupan henkilökunnan kanssa. Lauman kannattaa jakautua pienempiin pentueihin kauppaan mentäessä. Pentueet voivat olla esimerkiksi retken ruokaryhmiä, jotka huolehtivat kaupassa oman ruokaryhmänsä ruokaostoksista. Akela voi valmistella ryhmille etukäteen myös pieniä selvitystehtäviä kauppaan (esimerkiksi: Minkä maalaisia tomaatteja kaupassa myydään? Minkä makuisia jugurtteja laktoosittoman ruokavalion noudattaja voi syödä? Mitkä kolme luomutuotetta kaupasta löytyy? Mitä maksaa jauheliha kilolta?) Jokaisella ryhmällä olisi hyvä olla aikuinen tai vanhempi partiolainen mukana.

Kun lauma on suunnitellut ruokalistan retkelle, tutkii se mitä ainesosia ruokalistan ruuat pitävät sisällään. Akela voi ottaa koloiltaan mukaan reseptikirjoja tai sudenpennut voivat etsiä reseptejä netistä. Sudenpennut laativat ostoslistan ruoka-aineista tarvittavine määrineen.

Lisää vinkki

Liite