Sudenpentu tietää, että luonnosta voi löytää erilaisia syötäväksi kelpaavia kasveja. Hän tunnistaa niistä yleisimpiä.

Valikko

Valmistan ruokaa luonnonantimista


Tavoite:

Sudenpentu tietää, että luonnosta voi löytää erilaisia syötäväksi kelpaavia kasveja. Hän tunnistaa niistä yleisimpiä.

Kuvaus:

Sudenpentu tutustuu luonnosta löytyviin syötäväksi kelpaaviin kasveihin. Lauma etsii syötäviä kasveja luonnosta ja valmistaa niistä helppoa ruokaa. Askeleen voi yhdistää retkikeittimen käyttöön tai nuotion tekemiseen.

Suoritustiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Metsässä
Taitoalueet Luonto Retkeily Ruuanlaitto
Kesto A 30 min
Kasvatustavoitteet Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on opettaa sudenpennuille se, että vain syötäväksi tiedettyjä ja tunnistettuja kasveja saa laittaa suuhun.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Leirikokki

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sudenpennut valmistavat retken pääruaan lisukkeeksi perunamuusia, jonka joukkoon on lisätty esimerkiksi nokkosen tai koivun lehtiä.

Sudenpennut poimivat retkellä marjoja. Lauman tehtävänä on valmistaa marjoista kiisseliä tai hilloa. Kiisselin ohje 5 dl marjoja 8 dl vettä 1½ dl sokeria 4 rkl perunajauhoja 1 dl vettä Mitatkaa vesi, marjat ja sokeri kattilaan. Kuumentakaa kiehuvaksi. Nostakaa kattila keittimeltä. Sekoittakaa perunajauhot ja desilitra vettä keskenään ja kaatakaa ohuena nauhana kattilaan kokoajan sekoittaen. Laittakaa kattila takaisin kuumenemaan ja odottakaa kunnes kiisseli pulpahtaa. Sen jälkeen kiisseli on valmista nautittavaksi (älkää antako kiiisselin kiehua).

Lauma poimii syötäviksi tiedettyjä sieniä. Sienet voi paistaa retkikeittimen paistinpannulla sipulin kanssa ruuan lisukkeeksi tai niistä voi paistaa munakkaan.

Sudenpennut jakautuvat pienempiin ryhmiin ja valmistavat retkikeittimillä teetä luonnonantimista. Hyvää teetä syntyy esimerkiksi havunneulasista, koivunlehdistä, marjoista, kuusenkerkistä, kanervista tai apiloista. Tarkempia ohjeita löytyy netistä tai Olli Aulion teoksesta Suuri Retkeilykirja.

Vuohenputkilihapullat Lauma kerää vuohenputkia. Se pesee löydetyt kasvit ja pilkkoo ne pieniksi. Lauma sekoittaa vuohenputket lihapullataikinaan ja paistaa lihapullia taikinasta. Lähde: DDS

Pesto Lauma tekee pestoa metsän yrteistä. Peston voi tehdä vuohenputkesta, karhunlaukasta, litulaukasta, voikukanlehdistä tai suolaheinästä. Lauma poimii yrttejä sekä pesee ja pilkkoo ne. Tämän jälkeen lauma sekoittaa yrttien joukkoon öljyä, hienonnettuja pähkinöitä ja mahdollisesti parmesaanijuustoa. Paras sekoitusväline on tehosekoitin. Lähde: DDS

Suolaheinävoi Lauma kerää suolaheinää tai ketunleipää, noin kourallisen jokaista sudenpentua kohti. Sudenpennut pesevät ketunleivät tai suolaheinät ja hienontavat sen. Akela kysyy sudenpennuilta tietääkö kukaan, miten tehdään voita. Voi tehdään kermasta. Lauma kaataa lasipurkkiin noin 1 dl kuohukermaa (purkkeja voi olla useampi ja kermaa enemmän riippuen lauman koosta). Sudenpentujen tehtävänä on tehdä kermasta voita ravistelemalla purkkia. Lauma sekoittaa voin ja ketunleivän ja tarjoilee voin esimerkiksi nuotioperunoiden kanssa. Lähde: DDS

Toukokuussa voi tehdä kuusenkerkkämehua. Sudenpennut keräävät 0,5 kg kuusenkerkkiä. Akela laittaa nämä kolmeen litraan kiehuvaa vettä. Lauma antaa kuusenkerkkien kiehua 15 minuuttia. Tämän jälkeen mehu siivilöidään. Lauma kiehauttaa mehun uudestaan ja maustaa sen 350 g:lla sokeria ja kahden sitruunan mehulla. Jäähtynyttä mehua voi halutessaan laimentaa vedellä. Samalla kun lauma maistelee mehua, voi se keskustella aktiviteetista. Mitä sudenpennut ovat oppineet? Miten yhteistyö laumassa toimi? Tarvikkeet: sakset, kattila, 350 g sokeria, 2 sitruunaa, sitruunanpuristin, vettä, siivilä, toinen astia. Lähde: DDS

Lauma tekee maustevoita. Ketunleipä, litulaukka, karhunlaukka ja piharatamo sopivat kaikki pieneksi leikattuina hyvin voin maustamiseen. Lähde: DDS

Nokkosletut Sudenpennut poimivat nuoria nokkosia, pilkkovat ne ja kiehauttavat niitä. Sudenpennut lisäävät nokkoset lettutaikinaan ja paistavat letut normaaliin tapaan. Lettutaikinaan, joka on tehty puoleen litraan maitoa, tarvitaan 3-4 dl keitettyjä nokkosia. Lähde: DDS

Lisää vinkki

Liite