Sudenpentu liikkuu turvallisesti kolon ympäristössä ja ymmärtää vaaralliset tai riskialttiit paikat liikenteen ja liikkumisen kannalta.

Valikko

Opin liikkumaan turvallisesti kolon lähiympäristössä


Tavoite:

Sudenpentu liikkuu turvallisesti kolon ympäristössä ja ymmärtää vaaralliset tai riskialttiit paikat liikenteen ja liikkumisen kannalta.

Kuvaus:

Sudenpentu harjoittelee liikkumaan turvallisesti kolon lähistöllä.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Ulkona
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Turvallisuus
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on vastata siitä, että koloilta sujuu turvallisesti. Hän ohjaa sudenpennut havainnoimaan liikenteen vaaranpaikkoja ja turvallisia reittejä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Liikenne

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Lauma tekee piirtäen tai tulostaa netistä kartan lähialuesta. Akela etsii jokaisen sudenpennun kotiosoitteen valmiiksi. Jokainen sudenpentu valitsee itselleen erivärisen langan tai tussin ja merkitsee oman matkansa kartalle. Lauma tutkii yhdessä karttaa ja keskustelee siitä, millä sudenpennut tulevat kokoukseen. Jalan vai muilla kulkuvälineillä? Kulkeeko joku aina vanhemman kanssa? Tuleeko joku kauempaa esimerkiksi bussilla tai junalla? Voisivatko jotkut sudenpennuista kulkea yhtä matkaa?

Lauma lähtee ulos kololta ja harjoittelee lähestymään koloa eri suunnista ja eri kulkuneuvoilla. Mitä liikennesääntöjä pitää ottaa huomioon, jos saapuu pyörällä koululta päin? Entäpä mitä pitää muistaa kaupalta päin tulevan kävelijän? Mikä on paras paikka, jonne aikuinen voi jättää sudenpennun kyydistään? Sudenpennut harjoittelevat samalla esimerkiksi ylittämään tie oikein silloin kun suojatietä ei ole.

Sudenpennut toteuttavat koloiltareittien tarkastelun Googlen Streetview-palvelun avulla. Sudenpennut esittelevät palvelun avulla omia koloiltareittejä ja poimivat erilaisia vaaranpaikkoja matkan varrelta. Koko lauma voi miettiä yhdessä, miten kyseiset vaaranpaikat on mahdollista välttää tai miten niissä toimitaan mahdollisimman turvallisesti.

Akela jakaa edellisessä laumaillassa vanhemmille kutsun tulla mukaan koloiltaan. Kutsussa pyydetään mahdollisuuksien mukaan jokaista vanhempaa tulemaan partioon yhdessä lapsensa kanssa jalan tai polkupyörällä. Matkan varrella lapsen ja vanhemman tehtävänä on harjoitella liikkumaan turvallisesti kotoa kololle.

Sudenpennut valokuvaavat oman reittinsä kotoa kololle. Jokainen esittelee oman turvallisimman reittinsä, kulkuneuvot ja vaaranpaikat muille. Esittelyjen jälkeen jokainen kirjoittaa ohjeet, miten kotoa kololle pääsee turvallisesti. Sudenpennut voivat myös kuvata kaikki liikennemerkit matkan varrelta ja selvittää, mitä ne tarkoittavat. Reitin voi myös piirtää opaskarttaan ja opetella näin samalla kartan käyttöä.

Lauma lähtee retkelle kolon lähimaastoon. Sudenpennut tutkivat yhdessä, kuinka monta erilaista liikennemerkkiä löytyy ja mitä ne kaikki tarkoittavat. Lauma seuraa jonkin merkin kohdalla, miten hyvin muut tiellä liikkujat noudattavat tuota merkkiä (lauma voi tarkkailla esimerkiksi sitä, miten moni autoilija hiljentää suojatien kohdalla). Havainnointia voi tehdä joko koko lauma yhdessä tai pienissä ryhmissä.

Lisää vinkki

Liite