Sudenpentu osaa jalankulkijan ja pyöräilijän tärkeimmät liikennesäännöt.

Valikko

Tunnen jalankulkijaa ja pyöräilijää koskevat liikennesäännöt


Tavoite:

Sudenpentu osaa jalankulkijan ja pyöräilijän tärkeimmät liikennesäännöt.

Kuvaus:

Sudenpentu tutustuu itselleen tärkeisiin liikennesääntöihin ja ainakin viiteen liikennemerkkiin.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Ryhmäkoko Pentueessa tai vartiossa
Paikka Kololla Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen Turvallisuus
Kesto 30 min
Valmistelun kesto suoritus_valmistelu_kesto.
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Akela johtaa illan harjoitukset tai opastaa nokkapennut vetämään harjoitukset pienemmissä ryhmissä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Liikenne

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Akela esittää väitteitä, ja sudenpennun on valittava joko "oikein" tai "väärin" liikkumalla kahden paikan välillä. Jokaisen väitteen jälkeen käydään lyhyesti oikeat vastaukset ja perustelut. Esimerkkiväitteitä: - Alle 15-vuotias saa ajaa jalkakäytävällä. VÄÄRIN -> Alle 12-vuotias, ja vain silloin, kun tarjolla ei ole pyörätietä. - Suojatiellä saa ajaa polkupyörällä, jos sille johtaa pyörätie, joka jatkuu myös ajoradan toisella puolella. OIKEIN - Jalankulkija ei koskaan saa kävellä ajoradalla. VÄÄRIN -> saa, mutta vain jos käytössä ei ole jalkakäytävää tai pyörätietä. - Jalankulkijan on kuljettava maantiellä vasenta reunaa. OIKEIN -> huom! Moottoritien reunaa ei saa kävellä. - Jalankulkijan kuuluu kävellä jalkakäytävän oikeassa reunassa. OIKEIN -> huom! Laissa ei enää määritellä, mutta se on hyvän tavan mukaista. - Lapsi saa aina ajaa polkupyörällä suojatien yli. VÄÄRIN -> Vain, jos lapsi ajaa pyörätiellä. Suojatielle johtavalta kävelytieltä ei saa ajaa suojatielle, vaan pyörä on talutettava ajoradan yli. - Autoilija väistää aina pyöräilijää. VÄÄRIN -> Pyöräilijän pitää väistää, jos autolla ei ole väistämistä osoittavaa liikennemerkkiä tai se ei käänny, tai jos pyöräilijällä on kärkikolmio tai stop-merkki.

Lauma leipoo erilaisia liikennemerkkejä. Liikennemerkkejä voidaan tehdä esimerkiksi pullataikinasta tai yhdistämällä vaaleaa ja tummaa murotaikinaa pipareissa. Akela varmistaa etukäteen, että mahdolliset allergiat tulevat huomioiduiksi.

Sudenpennut askartelevat omat liikennemerkit ohjeeksi partiokololle. Samalla on hyvä kerrata, mitä mikin väri ja muoto liikennemerkeissä tarkoittavat. Sudenpennut voivat myös tehdä julisteita, joissa ohjataan toimimaan liikennemerkin ohjaamalla tavalla.

Akela tuo koloiltaan erilaisia liikennemerkkejä mustavalkoisina kopioina. Sudenpentujen tehtävänä on värittää liikennemerkit oikean näköisiksi ja muistella, missä niitä voi nähdä. Kun merkit ovat valmiit, voi lauma piipahtaa kolon ympäristöön ja etsiä vastaavat merkit kolon lähimaastosta. Lauma voi samalla kerrata, mitä mikin merkki tarkoittaa.

Liikenneturvan nettisivuilta ja esitteistä löytyy hyviä kuvia, joiden avulla voi harjoitella tieliikennetilanteita. Risteys- ja tienylityskuvien avulla on hyvä pohtia, kenen tehtävänä on väistää ja mitä vaaranpaikkoja tilanteeseen sisältyy. Ensimmäisen ja toisen vuoden sudenpennuille soveltuu hyvin myös Liikenneturvan Turvapupu.net –sivusto tehtävineen.

Liikenneturva on toteuttanut Youtube-sivustolle lyhyitä animaatioita erilaisiin liikennesääntöihin liittyen. Videoita löytyy etsimällä tekijän Liikenneturva videoita.

Sudenpennut opettelevat liikennemerkkejä muistipelin avulla. Kuvia Suomen liikennemerkeistä löytyy esimerkiksi Liikenneviraston sivuilta. Parin saamisen yhteydessä on hyvä kerrata, mitä liikennemerkki oikein tarkoittaa.

Lisää vinkki

Liite