Sudenpentu kokeilee erilaisia liikuntamuotoja. Hän nauttii liikkumisesta.

Valikko

Käyn laumani kanssa luistelemassa, hiihtämässä, laskettelemassa tai pulkkamäessä


Tavoite:

Sudenpentu kokeilee erilaisia liikuntamuotoja. Hän nauttii liikkumisesta.

Kuvaus:

Sudenpennut valitsevat yhdessä lajin, jota on helppo harrastaa omalla alueella.

Tiedot

Pakollisuus Pakollinen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Vuorovaikutustaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Akela tarkastakaa valitun paikan etukäteen ja informoi sudenpentuja lajivalinnasta sekä tarvittavista varusteista. Aina eivät säät suosi, joten akelan on hyvä keksiä varmuuden vuoksi myös varaohjelmaa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Liikunta

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Pulkkamäessä voi kokeilla seuraavia asioita: - Viesti: lasketaan mäkeä alas ja vedetään pulkka ylös - Takaperinviesti: Tyhjä pulkka liu'utetaan alas ja kaveri vedetään ylös - Pujottelua - Esterata: Sudenpennut rakentavat radan yhdessä. Rata voi olla tasaisella maalla, jolloin vedetään/työnnetään kaveri radan läpi. - Mäen laskeminen pressulla: Kuinka monta sudaria mahtuu samalle pressulle? - Mäen laskeminen pressulla peitetyllä patjalla - Pulkan koristelu: luonnonesineillä tai kololta tuoduilla Lähde: Scouterna

Jos omalla paikkakunnalla on joelle, järvelle tai merelle tehty luistelurata, voi lauma rakentaa sen varrelle kokouksen lopuksi kynttiläpolun myrskylyhtyjen avulla. Lähde: Scouterna

Akelan tehtävänä on muistaa ilmoittaa huoltajille luistelusta, hiihdosta tai pulkkailusta hyvissä ajoin, jotta kaikilla olisi luistimet ja kypärä tai sukset sauvoineen tahi pulkka mukana. Muutamat varavarusteet voi kuitenkin olla hyvä ottaa mukaan. Tärkeää on, että välineet löytyvät myös aikuisille, jotta ulkoliikunnasta tulee koko lauman yhteinen kokemus. Riippumatta kokouksen paikasta se aloitetaan tavallisilla aloitusmenoilla ja päätetään välineet riisuttua sisaruspiiriin tai muuhun vastaavaan lauman perinteeseen.

Suksilla, luistimilla ja pulkalla voi koko lauma yhdessä tai pienemmät ryhmät tahoillaan leikkiä Seuraa johtajaa. Akelan tehtävänä on varmistaa, että taitoerot eivät vie leikistä hauskuutta.

Lauma rakentaa esteradan jäälle ämpäreistä, laukuista, hyppynaruista tai muista vastaavista. Sudenpennut pujottelevat vuorotellen radan läpi. Kun kaikki ovat harjoitelleet yksin jaetaan sudenpennut pareihin. Kintailla voi olla vaikea pitää toista kädestä. Pareille voi siksi jakaa solunarut. Parit ottavat kiinni samasta narusta ja luistelevat sen jälkeen yhdessä radan läpi. Harjoituksen voi nopeasti purkaa yhdessä sudenpentujen kanssa: Oliko vaikeampaa luistella parin kanssa? Miten voi auttaa paria? Lauma voi tehdä radan vaikeammaksi laittamalla radalle hernepussin tai hanskan, joka luistelijan pitää nostaa ja myöhemmin pudottaa ämpäriin. Lauma voi vielä kokeilla luistelemista neljän ryhmissä ja sen jälkeen koko lauma yhdessä. Mikä on helpoin tapa luistella jos ryhmässä on monta? Miltä tuntuu luistella peräkkäin kädet edessäolijan olkapäillä? Lähde: Scouterna

Luistimet jalassa onnistuvat monenlaiset natat. Samoin esimerkiksi Kuka pelkää jäämiestä on hyvin luistelemaan sopiva leikki.

Hiihtoretkelle kannattaa ottaa eväät mukaan. Pelkkä eteenpäin hiihtäminen voi myös alkaa tuntua sudenpennuista tylsältä. Sudenpennut voivat kokeilla välillä hiihtoa takaperin, välillä puolestaan ilman sauvoja. Lauma voi myös etsiä sopivan mäen ja harjoitella mäenlaskua suksilla.

Sudenpennut päättävät yhdessä, mitä lajia he menevät yhdessä harrastamaan. Akela ohjaa päätöksentekoa ja huolehtii siitä, että kaikilla on tarvittavat välineet.

Lisää vinkki

Liite