Sudenpentu harjoittelee kiitollisuuden ja kiittämisen taitoa.

Valikko

Mietin yhdessä laumani kanssa, mitä erilaisia tapoja on kiittää ruoasta


Tavoite:

Sudenpentu harjoittelee kiitollisuuden ja kiittämisen taitoa.

Kuvaus:

Sudenpentu oppii arvostamaan olemassa olevaa hyvää elämässään. Sudenpentu ei ota asioita elämässään itsestään selvyytenä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Arjen taidot Katsomustaidot Partiokulttuuri Suomalainen kulttuuri
Kesto 30 min
Kasvatustavoitteet Maailmankatsomus Yhteisöön kuuluminen
Johtajan tehtävä: Akelan tehtävänä on tutustuttaa sudenpentu lippukunnan kiitosperinteeseen opettamalla lauluja tai huutoja. Jos lippukunnalle ei ole perinteisiä tapoja kiittää pöydästä noustessa, on niitä hyvä kehitellä esimerkiksi yhdessä muiden akeloiden kanssa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Minä uskon

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Sudenpennut listaavat asioita, jotka ovat arkisia ja joista helposti unohdamme kiittää. Lauma jakautuu pienempiin ryhmiin. Kukin ryhmä kirjoittaa keksityistä asioista runon tai rukouksen iltahiljentymiseen.

Sudenpennut keksivät yhdessä mahdollisimman monta syytä, miksi ruuasta pitäisi kiittää. Lauma miettii myös ketä kaikkia ruuasta kiitetään, kun kiitetään (koulun keittäjää, äitiä, isää, kauppiaita, viljelijöitä, maatilan henkilökuntaa, Jumalaa…)

Akela opettaa sudenpennuille ruokalauluja tai -huutoja. Ne voidaan opetella esimerkiksi retken ruokailujen yhteydessä. Hyviä lauluja löytyy esimerkiksi partion laulukirjoista tai Lasten virsi -kirjasta. Jos akela ei mielellään laula, voi hän pyytää mukaan esimerkiksi jonkun lippukunnan laulutaitajan tai seurakunnan työntekijän.

Lauma jakautuu pentueisiin. Jokaiseen pentueen tehtävänä on kehitellä laumalle oma ruokalaulu. Helpointa on sanoittaa uudelleen tuttu laulu. Tällöin myös kaikki osaavat heti uuden laulun sävelen. Lauma valitsee ruokalauluista yhden tai useamman ja ottaa sen käyttöönsä ruokailujen yhteyteen.

Akela antaa pentueille jonkin ruokalajin nimen (esimerkiksi hernekeitto, makkara ja muusi tai jauhelihamakaronipata). Pentueen tehtävänä on keksiä ruokahuuto kiitokseksi kyseisestä ateriasta. Huudot esitetään vuorotellen omalle laumalle. Huudoista voi tehdä myös pienen kilpailun. Kun jokainen pentue on huutanut oman huutonsa, akelan laskettua kolmeen jokainen sudenpentu osoittaa sitä pentuetta, jonka huutoa piti parhaimpana. Eniten pisteitä kerännyt pentue voidaan palkita vaikkapa voittohuudolla.

Lauma jakaantuu pienempiin ryhmiin. Jokainen ryhmä näyttelee vuorollaan pienen tilanteen, jonka yhteyteen tai loppuun kuuluisi kiittäminen. Näytelmässä tämä osa jätetään kuitenkin pois. Näytelmän jälkeen lauma pohtii yhdessä kiitoksen merkitystä. Miksi on hyvä kiittää? Mitä se merkitsee kiitoksen saajalle ja antajalle?

Lisää vinkki

Liite